ENYA. MAY IT BE

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Enya.

L’irlandesa Eithne Patricia Ní Bhraonáín, Enya, és una coneguda cantant que ha destacat per tenir un so únic caracteritzat per la utilització de diverses capes de veu, sintetitzades a partir de la seva pròpia, donant als seus treballs una textura molt especial.

Per donar una idea de quina és la seva popularitat només cal dir que és la segona artista irlandesa que més discs ha venut, només els U2 han facturat més que ella. Més de setanta milions de discs venuts avalen a qualsevol.

Avui parlem d’una cançó de l’any 2002: May it be. Es tracta d’una peça que va compondre per la pel.lícula El Senyor dels Anells: la Comunitat de l’Anell. La cançó va merèixer molts reconeixements, entre ells la nominació a un Oscar.

La música d’Enya es caracteritza per la seva homogeneïtat i May it be encaixa perfectament en el seu estil. Varis cantants i grups han gravat versions de la cançó a pesar de que no fa un munt de dècades que la va publicar i a pesar del peculiar estil de la cantant.

La lletra és breu i està redactada majoritàriament en anglès però incloent un parell de frases en quenya, una de les llengües inventades per Tolkien per ambientar el seu univers de ficció: Mornië utúlië (la Foscor ha arribat) i Mornië alantië (la Foscor ha caigut). Es tracta d’un cant al.legòric i trist davant l’arribada de la Foscor de Sauron però que també aporta esperança perquè l’expressió may it be es pot traduir per que així sigui (nai en quenya), és una frase suposadament utilitzada per els elfos per expressar un desig.

“May it be an evening star
Shines down upon you
May it be when darkness falls
Your heart will be true
You walk a lonely road
Oh! How far you are from home

Mornie utulie (Darkness has come)
Believe and you will find your way
Mornie alantie (Darkness has fallen)
A promise lives within you now

May it be the shadow’s call
Will fly away
May it be your journey on
To light the day
When the night is overcome
You may rise to find the sun

Mornie utulie (Darkness has come)
Believe and you will find your way
Mornie alantie (Darkness has fallen)
A promise lives within you now

A promise lives within you now”.

Que una estrella de la tarda brilli sobre tu. Que quan caigui la foscor el teu cor hagi trobat la veritat. Estàs fent un camí solitari, oh! que lluny estàs de casa. Mornië utulië (la foscor ha arribat). Creu i trobaràs el camí. Mornië alantië (la Foscor ha caigut), una promesa viu ara dins teu. Que la crida de l’ombra se’n vagi, que el teu viatge continuï per il.luminar el dia. Quan la nit s’hagi acabat, que et puguis aixecar per trobar el sol. Mornië utulië (la Foscor ha arribat). Mornië alantië (la Foscor ha caigut), una promesa viu ara dins teu, una promesa viu ara dins teu“.

 

Enya, una de les artistes irlandeses de més èxit. El seu reconeixement va més enllà dels escenaris: va ser nomenada Doctora en Música per la Universitat de Galway i Doctora en Lletres per la Universitat d’Ulster.

Per saber més d’ella cliqueu aquí.

El seu web és: http://www.enya.com/

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: