ERASTUS DOW PALMER. LA NOIA INDIA

  – O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

La noia índia, per Erastus Dow Palmer.

La contemplació del crucifix.

Vista lateral.

 

Erastus Dow Palmer va ser un escultor nord-americà que va destacar en el segle XIX i primers anys del XX.

Es va iniciar com fuster i en les estones lliures es dedicava a modelar amb bastant d’èxit.

El seu estil beu del moviment classicista, concretament de l’acadèmic.

Una de les seves obres és la que aquí veiem: La noia índia, també coneguda com L’alba de la Cristiandat. La peça la va acabar l’any 1856.

Hamilton Fish, un senador dels Estats Units i antic governador de Nova York, va encarregar a Palmer una obra que havia de ser una sorpresa. L’artista va exposar la idea que estava planejant per l’escultura en una carta a Fish l’any 1852: la figura havia d’il.lustrar visualment l’alba de la cristiandat sobre el aborigens i havia de simbolitzar la primera impressió de la civilització occidental sobre els nadius d’aquell país.

Així que va seleccionar una jove americana nativa tenint a les mans els accessoris que donen la clau del sentit simbòlic d’aquesta escultura: a la mà esquerra les plomes d’un ocell salvatge han sigut oblidades (té el braç totalment baixat) en favor del crucifix que té a la mà dreta i en el que concentra tota la seva atenció.

Palmer va començar a modelar la seva Noia índia al 1853. Dos anys després va començar el treball sobre el marbre, i va ser completat l’any 1856.

Posteriorment va celebrar una exposició a Nova York on va tenir l’oportunitat de lluir dotze escultures. La principal d’elles va ser aquesta Noia índia que va comptar amb l’aprovació general del públic.

L’obra, feta a mida natural, és destacable pel bon treball que denota sobre el marbre i per la senzillesa i equilibri clàssic que desprèn.

Qui vulgui veure l’original, haurà de viatjar fins al Estats Units doncs es troba exposada a l’Institut d’Història i Art de la ciutat d’Albany

 

L’artista de Pompey, Nova York, Erastus Dow Palmer.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: