ÉRIC VUILLARD. LA BATALLA D’OCCIDENT

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

El conflicte amb el que Europa va inaugurar el segle XX, la Primera Guerra Mundial, va ser una massacre sense justificació i les seves causes no semblen tenir sentit. Va desencadenar la caiguda de diversos imperis, una gran revolució i una carnisseria sense precedents.

De l’ambició d’un estrateg alemany a l’assassinat d’un arxiduc, del Camí de les Dames a la batalla del Somme, del gas mostassa als camps de presoners, a La batalla d’Occident, l’escriptor francès Éric Vuillard, alterna retrats íntims amb escenes èpiques o commovedores per oferir un relat molt personal de la Gran Guerra irrigat amb una erudició i una ironia constants.

A la novel.la, Vuillard explica història amb el seu estil tan personal. Escull punts de vista inèdits per narrar episodis d’aquell conflicte que des de 1914 fins a 1918 va dessagnar Europa, per posar el focus en l’atemptat de Sarajevo, en les estratègies alemanyes i franceses, en les grans aliances, en les idees dels pensadors bèl.lics com Schlieffen, Clausevitz i Carnot, i seguir el rastre dels dòlars de la guerra així com les empremtes d’alguns assassins. Sense oblidar els morts, els presoners, els deportats i els mutilats una vegada acabada la guerra.

Vuillard confronta  les estratègies militars amb les seves conseqüències desastroses a través d’unes quantes jornades decisives. La desfeta no té precedents, la carn de canó només haurà servit els interessos financers i polítics d’uns responsables sense escrúpols.

Els que coneixen aquest escriptor francès saben que és un home de curiositats múltiples i de talent versàtil. A més d’haver dirigit un parell de pel·lícules, té formació acadèmica com historiador, filòsof i antropòleg. Són unes facetes i uns coneixements que, d’una manera o una altra, apareixen en les seves novel·les que solen reconstruir, com és el cas, grans episodis del passat amb una mirada analítica i reflexiva, amb un to entre inquisitiu i poètic

Vuillard té el mèrit d’haver trobat un estil propi de fer novel·les. Es pot dir que ha posat al dia el gènere de la novel·la històrica i que ho ha fet subvertint allò que l’ha caracteritzada durant dècades. Si la novel·la històrica habitual, hereva dels pioners romàntics, ha anat degenerant fins a convertir-se sovint en un mer producte de consum, Vuillard, per contra, concentra esdeveniments històrics complexos i d’una influència crucial.

Esmenta nombrosos detalls com, per exemple, els subtils matisos dels uniformes de la cavalleria austríaca i fins i tot cita els cementiris d’aquesta guerra per convertir la narració en tot un fris del context.

Sobre l’esmentat tema dels cementiris, Vuillard ha afirmat que son l’únic lloc del món on la igualtat s’encarna en la matèria perquè totes les tombes són iguals. Fossin treballadors de ciutat o camperols, van ser embarcats en  la lluita i van morir en quantitats sense precedents; es va haver d’enterrar-los a tots en el mateix recinte. per això per primera vegada en la història, en els cementiris la idea d’igualtat entre els homes es fa, com dèiem, realitat, en aquest cas, tràgica.

La novel.la, s’ha de dir, no està a l’alçada de L’ordre del dia, però té passatges fulgurants i frases memorables, i està escrita en una bona prosa. A més, amb el nivell de dades que aporta, ajuda a conèixer detalls més petits que les grans batalles i això ens ajuda a entendre millor el per què d’algunes coses i a saber una mica més d’història.

 

Éric Vuillard (Lió, 1968) és escriptor i cineasta. Ha realitzat dos films, L’homme qui marche i Mateo Falcone. És autor de Conquistadors, que va obtenir el Prix Ignatius J. Reilly. També ha merescut el premi Franz-Hessel 2012 i el Valery-Larbaud 2013 per La bataille d’Occident i Congo, el premi Joseph-Kessel 2015 per Tristesse de la terre, el premi Alexandre-Viallatte per 14 de juliol i el premi Goncourt 2017 per L’ordre del dia.

Com es veu, La batalla d’Occident no és ni de bon tros la seva última obra, però ara ha arribat al nostre país traduïda, de manera que per nosaltres és una novetat editorial.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: