ESCULTURA: ABEL MORT, PER GIOVANNI DUPRÉ

...

Abel mort, per Giovanni Dupré.

Abel by Giovanni Dupré (1844). Hermitage, St. Petersburg. Photograph by Jasper Rooms.

L’obra desborda realisme.

Dying Abel by Giovanni Dupre  Giovanni Dupré first work of importance was his marble of “Abel” (1842), which somehow caused a “commotion” in the world of art, due to its a highly unusual lifelikeness.  It is considered not only to have brought academic Neoclassicism to an end; its unsparing naturalism also opened the way to a new era in European sculpture.  Giovanni Dupré (1817 – 1882) was an Italian sculptor, of distant French stock long settled in Tuscany, who developed a reputation second only to that of his contemporary Lorenzo Bartolini.  His success was owed to him because of his lifelike and original interpretation of form when many of the European schools of sculpture and certainly the Italian was deteriorating into a flood of works which were only, if not imitation, an excessive repetition of  the works of Antonio Canova mannerisms.  As a result the grand duchess Marie of Russia commissioned him to execute a statue of “Cain”, which he produced by 1844.

Vista des d’un altre angle.

A l’escultura italiana del segle XIX va destacar Giovanni Dupré, un artista de Siena que va saber reinterpretar l’estil d’Antonio Canova quan el llegat d’aquest s’estava deteriorant en fer els artistes de l’època una interpretació massa amanerada.

Dupré va començar a treballar al taller del seu propi pare i es va iniciar en la producció de còpies d’escultures renaixentistes.

Aviat va començar a destacar doncs en un concurs organitzat per l’Accademia di Belle Arti va guanyar el primer premi amb l’obra titulada El judici de Paris i a més va refermar la seva bona reputació amb una figura de mida natural d’Abel mort que, per cert, la va comprar la Duquessa de Leuchtenberg; la peça bé s’ho valia.

Més tard, en un viatge que va fer a Nàpols, va aprofitar per passar per Roma i va veure el monument funerari que Canova havia fet pel Papa Pius VI. L’obra el va impactar tant que el va influenciar per decidir adoptar un estil més pròxim al clàssic.

La primera obra que li va donar popularitat és la que citàvem abans: Abel mort, una escultura realitzada l’any 1844.

L’obra és una potent recreació de la primera mort, segons, la Bíblia, d’un esser humà.

Com es sabut pel relat bíblic, Abel va ser assassinat pel seu germà Caïm qui patia un atac de gelosia perquè déu preferia les ofrenes d’Abel a les seves.

L’escultura de Dupré és d’un gran realisme. En ella representa el cos sense vida d’Abel amb un naturalisme descarnat.

Es per això que no només va estar al gran nivell que exigia el neoclassicisme sinó que amb el seu naturalisme va ajudar a obrir el camí a una nova època en l’escultura europea.

L’obra havia sigut encarregada pel Gran Duc Leopold II. En l’actualitat  és visitable al Museu Hermitage de Sant Petersburg.

Per veure l’escultura a pantalla completa cliqueu aquí

Per saber més Giovanni Dupré clique aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: