ESCULTURA: JOANA D’ARC A DOMRÉMY, PER HENRI CHAPU

"jeanne d'arc" | henri chapu:

Joana d’Arc abstreta escoltant veus sobrenaturals.

Hands of Joan of Arc at Domrémy by Henri Chapu Paris Salon of 1872 CE French Marble (3) Photographed at the Musee d'Orsay, Paris, France.:

Detall de les mans.

Vista completa.

Joana d’Arc va néixer l’any 1412 a Domrémy, una petita localitat de la regió de Lorena al nord-est de França. En l’actualitat, la població d’aquest lloc no arriba a 200 habitants però encara es pot visitar la casa on Joana va arribar al món.

Es tractava d’una nena normal que jugava, cantava, dansava junt amb la resta de noies del poble… però això si, quan va arribar a l’adolescència va començar a tenir visions sobrenaturals. L’epopeia de la noia es va iniciar amb l’aparició de l’arcàngel Miquel, que protegia el regne de França, i en escoltar les veus de santa Caterina d’Alexandria  i de santa Margarida, que la van guiar al llarg de la seva breu vida. Joana es podria haver convertit en una mística, com va ser el cas de santa Teresa de Jesús, però els missatges sobrenaturals la van incitar a l’acció; havia d’unir-se a l’exercit del rei de França i recuperar els territoris ocupats pels anglesos com conseqüència de la guerra dels cent anys (1337-1453).

Segons ella, es limitava a complir la voluntat de Déu, i així es va desplaçar a Chinon on es trobava la cort de Carles VII, i vestida amb roba d’home, tal com li havien indicat les veus, va convèncer al Delfí de que ella era l’enviada per ajudar-lo a reconquerir França. Equipada amb una armadura blanca i portant un estendard, com ha estat representada en nombroses pintures, es va posar al front de les tropes i va obligar els anglesos a anar-se’n d’Orleans. Setmanes després, Carles VII va ser coronat rei a Reims. Era l’any 1429. No obstant, un any després i després del fracàs de l’ofensiva sobre París, va ser feta presonera i lliurada als anglesos que la van acusar d’heretge i la van condemnar a morir a la foguera. Joana no es va retractar sinó que es va refermar en les seves revelacions, així que el 30 de maig de 1431 va ser cremada viva a la plaça del mercat vell de Ruán, al nord-oest de França. Encara no havia fet vint anys.

A Joana l’hem vist representada en el cine, en la pintura… i també en l’escultura.

Una d’aquestes representacions escultòriques és la del francès Henri Chapu (1833-1891).

Chapu va tenir bons professors: Pradier, Duret i Cogniet. D’alguns d’ells ja hem parlat en aquest bloc. Els va tenir a l’Escola Nacional Superior de Belles Arts de Paris on Chapu va ingressar quan només tenia dotze anys.

Amb catorze va obtenir el seu primer premi, la segona medalla del Premi de Gravat. Dos anys després obtindria un altre segon premi, en aquest cas ja d’escultura i, per fi, un primer premi i no un qualsevol sinó de Premi Roma de 1885 que li va permetre obtenir un beca per viatjar a Roma on s’hi va estar sis anys.

Va guanyar més premis com resultat de la seva qualitat fins al punt d’arribar a formar part dels escultors oficials de la Tercera República Francesa. I en aquesta línia va ser escollit membre de l’Acadèmia de Belles Arts el 1880.

La producció que Chapu faria durant la seva carrera artística va ser abundant i sovint inspirada en l’antiguitat.

Una de les seves escultures més populars va ser, és clar, Joana d’Arc a Domrémy que va exposar al Saló el 1872 obtenint una molt bona resposta per part de públic i crítica. Es una obra que revela la seva capacitat per fer subtils expressions i sentiments a partir del desenvolupament d’una idea.

Cal dir que la França del segle XIX estava apassionada per la figura de Joana d’Arc que com heroïna històrica francesa va ser mitificada i participava en el fort moviment nacionalista que a més tenia un component anti-britànic. Chapu amb el seu estil clàssic va saber explorar amb finesa el camí del naturalisme elegant i no va voler representar la noia guerrera sinó la pastora de la Lorena escoltant les veus que li demanaven ajudar al rei a alliberar el regne.

L’escultura de Chapu va ser una de les més cèlebres imatges de Joana d’Arc a França, fins i tot més enllà del segle XIX perquè se’n farien rèpliques de totes les mides i materials.

Qui vulgui veure l’original de l’obra haurà de viatjar fins a Paris doncs es troba exposada al Museu d’Orsay de la capital francesa.

Petit-Chapu.jpg

Així era Henri Chapu.

Per saber d’ell cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: