ESCULTURA: JOSEP LLIMONA. L’ENTERRAMENT DE CRIST

Mary from the Burial of Christ, in a chapel in the cathedral cloisters in Barcelona by Josep Llimona i Bruguera (1864 - 1934) ~ photo by Dave Gray:

Primer pla de la Verge Maria.

Vista general del grup escultòric L’enterrament de Crist.

Primer pla de Joan Evangelista i Jesús.

El desconsol de Maria Magdalena.

Un dels grans escultors catalans (possiblement el millor) del Modernisme va ser el barceloní Josep Llimona i Bruguera.

Dins d’un estil idealitzant pròxim al realisme i al naturalisme, va realitzar preferentment retrats i figures de tot tipus: mitològiques, religioses, nus, etc.

La idea que ell tenia era fer peces amb bon gust, és a dir, eliminant tots els aspectes que per diverses causes poguessin molestar al potencial espectador: la cruesa de la realitat, les baixes passions, escenes desagradables… El que fa és depurar-la i ennoblir-la. Aquesta noblesa apareix en Llimona per tot arreu: en el tractament dels materials, en la disposició i composició de la figura i en el plantejament del tema.

Josep Llimona va fundar amb el seu germà Joan, que era pintor, el Cercle Artístic de Sant Lluc, entitat que va reunir artistes de profundes conviccions conservadores i catòliques (els Llimona estaven vinculats a l’alta burgesia barcelonina) com, per exemple, Antoni Gaudí. Aquest grup s’oposava a les idees renovadores del primer modernisme amb normes tant estrictes com prohibir el nu, encara que finalment els membres del Cercle van modificar aquesta norma.

Així que encara que va fer nus, no es d’estranya que dins de la línia conservadora, Llimona encaixés en obres de caràcter plenament religiós. D’aquí que puguem trobar treballs d’ell a la catedral de Barcelona.

La Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia està dedicada a a la Santa Creu des de l’any 599 i es va afegir a partir del 877 a Santa Eulàlia, patrona de la ciutat, una jove de Sarrià que d’acord amb la tradició va patir martiri durant l’època romana.

Dins del recinte de la Catedral hi ha un claustre gòtic en el que viuen tretze oques en record de Santa Eulàlia perquè es diu que pasturava oques i tenia tretze anys quan va ser executada. En tres de les galeries del claustre hi ha capelles i en algunes d’elles podem trobar panteons d’alguna família important de la ciutat com és el cas de la que té la família Sanllehy. Doncs bé, en el d’aquesta família va treballar Llimona per realitzar el grup L’enterrament de Crist.

L’obra, a la que pertanyen les imatges de l’encapçalament, denota les característiques de l’estil de Josep Llimona: un acurat tractament dels materials i un ennobliment del tema tractat doncs com podem veure, no hi ha pràcticament rastre de violència en la representació, encara que sí es representa el desconsol de Maria Magdalena que plora, sense que se li vegi la cara, als peus de Jesús.

Per contra, destaca el tarannà sòbriament seré que expressen els rostres de la Verge Maria i de Joan Evangelista mentre que els efectes de la violència que ha patit Jesús es nota que s’ha fet un esforç per part de l’artista per intentar no fer-los excessivament evidents per estalviar cruesa, encara que no tristor, a l’escena. Es tractava de reflectir la gravetat de l’instant però sense convertir-lo en una imatge desagradable per l’espectador.

Llimona va realitzar aquest conjunt escultòric el 1920, quan comptava amb cinquanta-sis anys i es trobava en conseqüència en plena maduresa creativa.

Si voleu veure l’obra a pantalla completa, ho podeu fer clicant aquí.

Fitxer:Ramon Casas - MNAC- Josep Llimona- 027286-D 006441.jpge

Membre de la burgesia catalana, l’escultor Josep Llimona, era tot un “dandi”.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: