ESCULTURA: LUIS SALVADOR CARMONA. CRIST RECOLLINT LES SEVES VESTIDURES

El Crist recollint les seves vestidures, de Luis Salvador Carmona.

L’expressió de Crist.

De Nava del Rey, Valladolid, era Luis Salvador Carmona, un dels millors escultors espanyols del segle XVIII.

De família modesta, aviat va manifestar tant vocació com aptitud artística, així que els seus pares el van enviar  a Segovia i després a Madrid perquè tingués el seu aprenentatge.

Va ser a Madrid on va consolidar el seu estil i va col.laborar en diverses comandes fins que va poder independitzar-se i obrir taller propi.

Va realitzar feines en pedra per edificis públics i va participar en la sèrie d’escultures per la decoració del Palau Reial de Madrid.

A la cort madrilenya es va relacionar amb cercles de la recent nascuda Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando i des de la seva obertura va ocupar el càrrec de tinent-director d’escultura.

Les obres de Carmona van ser molt valorades com demostren els nombrosos encàrrecs que rebia, de sols de Madrid on es trobava, sinó de tota Castella, de Navarra, de Sevilla i de Guipúscoa. Fins i tot en va tenir de les Indies.

La major part de la seva producció se centra en la imatgeria religiosa amb un llenguatge artístic que té referències barroques encara que també s’aprecien elements neoclàssics.

Treballava les figures donant-lis una esplèndida aparença de serenitat i delicadesa utilitzant molts postissos (ulls de vidre, pestanyes…) com es feia en el Barroc, ocupant-se de donar una aparença real a les figures representades encara que no defugia donar-lis un toc d’idealització i evitava donar una imatge excessivament tràgica com havien fet alguns dels seus predecessors, era més contingut.

Una de les seves millors obres és la que veiem a l’encapçalament: Crist recollint les seves vestidures que va fer l’any 1760.

En la representació veiem a Jesús recollint la roba després de ser flagel.lat. El treball de Carmona és exquisit i justifica que fos membre de  la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando a la que podia accedir qualsevol.

S’endevina la fi processional de la figura (de fet és la de més gran qualitat que surt a les processons de setmana santa de Salamanca, la ciutat on es troba aquest Crist) per la treballada carn de Jesús lacerada per les fuetades, molt realista.

Com ja s’ha dit, la figura es troba a Salamanca, així que qui la vulgui veure haurà de visitar la Clerecia (l’antic Reial Col.legi de l’Espèrit Sant de la Companyia de Jesús) d’aquesta ciutat.

Luis Salvador Carmona

Luis Salvador Carmona va ser  un dels millors escultors espanyols del segle XVIII.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: