MATER DOLOROSA PER JEAN-BAPTISTE CARPEAUX

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Mater Dolorosa, per Carpeaux.

Primer pla.

 

Jean-Baptiste Carpeaux va ser un destacat artista francès del segle XIX. Va practicar l’escultura i la pintura, sent conegut sobre tot per la primera d’aquestes disciplines.

Una de les obres més destacades que va fer va ser el bust Mater Dolorosa que veiem a dalt.

Tot i que té un advocació religiosa, el treball va sorgir a partir d’una experiència quotidiana de l’artista pels carrers de París on es va creuar amb una exmodel, de nom Jacinta, que anava vestida d’un dol rigorós per la mort del seu fill. Se la va emportar al seu estudi i va crear aquest bust caracteritzat, entre altres coses, per la seva gran expressivitat: el rostre demacrat i la sincera actitud de tristor maternal de la dona. Sens dubte era la model adequada però Carpeaux en va saber extreure el que calia. També la representació de la roba és magnífica.

L’obra exhibeix un autèntic virtuosisme escultòric combinant l’agilitat del tractament amb un concepte vigorós de la forma humana.

Va tenir un gran èxit quan va ser exposada al Saló de 1870. Es va admirar el seu gran naturalisme i es va reconèixer la influència de mestres del Barroc com Bernini i d’artistes posteriors com Bouchardon (dels dos ja hem parlat en aquest bloc).

Curiosament, malgrat l’èxit que va obtenir la peça, Carpeaux no va poder trobar comprador. La culpa era del context socio-polític que s’estava vivint amb la guerra franco-prusiana per un costat i les revoltes de la comuna de París per un altre. Així que l’artista se la va haver d’emportar amb ell a Londres quan va marxar exiliat a la capital anglesa. Quan va tornar a França va decidir donar l’obra a un recaptador de fons pels refugiats de guerra.

Existeixen diverses versions de la peça en diferents materials com guix, terracota i bronze però la més notable és la que veiem, feta en marbre blanc que es troba al Sterling and Francine Clark Art Institut a Chicago.

Aquest és l’artista de Valenciennes Jean-Baptiste Carpeaux.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: