ESCULTURA: NARCÍS, PER PAUL DUBOIS

Paul Dubois (sculptor) Paul Dubois sculptor Wikipedia the free encyclopedia

El Narcís de Paul Dubois.

Paul Dubois (sculptor) Dubois Paul Fine Arts 19TH C The Red List

Vista frontal.

Paul Dubois, Narcissus, 1867, marble, Musée d'Orsay, Paris:

Vista escorada.

Resultado de imagen de paul dubois narcissus

Primer pla de Narcís.

Pau Dubois va ser un artista francès (1829 – 1905) que es va dedicar a l’escultura i a la pintura, destacant sobre tot en la primera d’aquestes disciplines.

I això que en principi no semblava estar destinat al món de l’art perquè va haver de cursar estudis de dret per complaure la seva família. No obstant, també va començar a estudiar art per la seva satisfacció personal.

Després d’haver estudiat a lEscola Nacional Superior de Belles Arts, Dubois va marxar a Roma per seguir formant-se.

Al 1860 va exposar per primera vegada al Saló de París, però no va ser fins tres anys després que en una altra exposició al Saló va aconseguir la seva primera medalla.

Els èxits van continuar perquè al 1865 va rebre la primera medalla d’honor també al Saló quan ja s’estava convertint en un artista reputat.

Va tenir molts més honors perquè la societat parisenca va saber reconèixer l’elegància de les seves creacions mentre era considerat membre del grup d’escultors anomenats neoflorentins del segle XIX.

Al Meseu d’Orsay es guarda una versió en marbre de la seva popular escultura titulada Narcís.

La peça original l’havia realitzada en guix el 1862 en una de les seves estades a Roma. En quant a la segona versió, en marbre, decora la façana del Museu del Louvre.

La que veiem a l’encapçalament es troba al Museu d’Orsay i la va realitzar per l’Exposició Universal de 1867.

Es tracta d’una representació del personatge mitològic grec Narcís, un jove atractiu del que s’enamoraven dones i homes, fossis mortals o deesses, però a aquestes passions que aixecava mai va respondre perquè patia d’una gran incapacitat per estimar.

Es per això que Dubois el representa amb una mirada que resulta perduda, distant, i sobre tot, el que l’artista persegueix amb aquesta estàtua és fer un estudi de la vida, de la naturalesa -del cos humà-, ser realista, perseguint la representació de la bellesa física en la línia elegant que el caracteritzava. I qui millor doncs que Narcís per ser representat?

Si no podeu anar a França a veure l’escultura, almenys la podeu veure  a pantalla completa clicant aquí.

Paul-dubois.jpg

Així era Paul Dubois. El 1873 va ser nomenat conservador del Museu de Luxemburg i el 1878 director de l’Escola Nacional Superior de Belles Arts de la que ell havia sigut alumne.

A part de les diverses medalles que va aconseguir per les seves obres, també va ser guardonat amb la Gran Creu de la Legió d’Honor.

Com es veu, Dubois va gaudir d’un gran reconeixement públic.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: