ESCULTURA: PERSEU I ANDROMEDA, DE PIERRE PUGET

Perseu i Andròmeda, de Pierre Puget.

Resultado de imagen

Els dos personatges mitològics de més a prop.

Resultado de imagen

Primer pla d’Andròmeda.

Pierre Puget (Marsella 1620 – 1694) va ser un destacat arquitecte, pintor i escultor de l’època barroca. Nosaltres ens fixarem en l’última faceta, la d’escultor.

Aquest marsellès va viatjar fins a Roma quan tenia vint anys i a la capital italiana va tenir com professor a l’arquitecte i pintor Pietro da Cortona durant tres anys.

Va tornar a Marsella i entre la seva ciutat i Toulon va exercitar la principal part de la seva carrera.

Seva és la decoració escultòrica de l’ajuntament de Toulon. També va fer treballs a les drassanes.

En quant a l’estil, la potència dels seus modelatges, la capacitat que tenia per carregar de sentiment i intensitat dramàtica les figures que feia, el converteixen en un dels més originals escultors del barroc francès fins al punt que va ser una referència per escultors posteriors.

Degut a aquesta originalitat, poques obres seves van ser acceptades per la cort de París on es preferia un art més acadèmic i fred.

Una d’questes poques obres va ser Perseu i Andròmeda en la que representa una escena mitològica. Repassem-la:

Andròmeda era filla dels reis etíops Cefeu i Casiopea. La seva mare anava presumint de que era tan bella com les Nereides (les nimfes marines), cosa que va enfurismar a Posidó, el déu de les aigües, qui en càstig per aquestes insolències, va decidir enviar un monstre marí -Ceto- perquè acabés no sols amb Casiopea sinó amb tots els homes i ramats.

Assabentats del que se’ls venia a sobre, el pare d’Andròmeda sabia gràcies a un oracle que la única solució per evitar la devastació era lliurar la seva filla al monstre perquè la devorés. Per això la va deixar encadenada a una roca vestida únicament amb unes joies.

El seu salvador seria Perseu, fill de Zeus i de la mortal Dànae, l’heroi que tal com explica la llegenda, va matar a Medusa -un altre monstre- per la qual cosa havia rebut com a premi unes sandàlies alades. En un viatge en en aquell moment Perseu estava fent a Etiòpia, va trobar a Andròmeda encadenada a la roca. Perseu es va enamorar d’ella en una amor d’aquells que es diuen “a primera vista” i evidentment la va voler alliberar. Per això va anar a veure a Cefeu i Casiopea per demanar-lis la mà de la seva filla a canvi d’acabar amb el monstre. Els reis no ho van veure massa clar però finalment van acabar acceptant.

Perseu tenia una arma infal.lible: portava el cap que havia tallat a Medusa que tenia la propietat de què convertia en pedra a aquells que el miressin. I això és el que va fer: quan Ceto va aparèixer li va mostrar el cap i el monstre marí es va acabar convertint en un corall.

Es just el moment posterior el que representa Pierre Puget: les restes del monstre apareixen a la part baixa de la composició, ja convertir en corall, mentre Perseu, ajudat per una petita divinitat, està deslliurant Andròmeda de les cadenes.

Les línies de la composició escultòrica son serpentejants i donen sensació de moviment amb les torsions que es poden veure.

Per realitzar l’obra va utilitzar un bloc de marbre abandonat que hi havia a les drassanes de Toulon on treballava pels arsenals del rei. El va acabar el 1684 i amb reticències, perquè Versalles s’estimava més les figures acadèmiques i no aquestes audàcies barroques, finalment les va acceptar per situar-la al jardí de palau. No va ser fins al segle XIX que l’obra va ser traslladada al Louvre perquè estigués protegida, de manera que aquells que visitin Versalles i encara la vegin als seus jardins, han de saber que es tracta d’una còpia.

Podeu veure l’escultura a pantalla completa clicant aquí.

Aquest és Pierre Puget, un dels millors escultors barrocs francesos.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: