ESCULTURA: UGOLINO I ELS SEUS FILLS, PER Jean-Baptiste Carpeaux

Ugolino i els seus fills, per Carpeaux.

Vista lateral.

Vista posterior.

Primer pla de la desesperació d’Ugolino.

Vista lateral.

Les súpliques dels seus fills.

La terrible tensió reflectida en els peus del comte Ugolino.

Jean-Baptiste Carpeaux va ser un destacat artista francès del segle XIX. Va practicar l’escultura i la pintura, sent conegut sobre tot per la primera d’aquestes disciplines.

Un exemple del seu bon fer en aquest camp el tenim en el conjunt escultòric que va realitzar cap al 1862 titulat Ugolino i els seus fills.

Per fer l’obra, Carpeaux es va inspirar en el cant XXXIII de la Divina Comèdia de Dant que explica la trobada a l’infern del propi escriptor conduït per Virgili amb el comte Ugolino della Gherardesca.

En ser preguntat, el comte explica el càstig que se li va imposar pel fet de que en el segle XIII havia traït el partit dels gibelins que eren favorables a l’Emperador en la seva lluita contra el Papa. El bàndol papal estava recolzat pels güelfs.

Ugolino va ser empresonat en una torre i el seu rival, l’arquebisbe Ubaldini, el va condemnar a morir de fam a la presó. Segons explica la llegenda, Ugolino hauria acabat morint però després de molt temps gràcies a que es va menjar als seus fills i net que estaven tancats amb ell.

Carpeaux no va respectar les normes acadèmiques que imposaven una o dues figures solament i un tema extret de l’Antiguitat o de la Història Santa. Sense fer cas dels retrets, va preferir “expressar les passions més violentes” associant-les, encara que sembli una contrasentit, a la tendresa més delicada.

En aquest conjunt, cada nen representa una etapa cap a la mort. Podem apreciar l’expressió de dolor i angoixar del pare que està cedint a la temptació de devorar-los per tal de sobreviure: el rostre, les mans, i els peus crispats, el modelatge nerviós del cos i, en particular, de l’esquena, son un testimonio de l’estudi atent de Carpeaux del Laoccont i de l’estil de Miquel Àngel.

Una escena terrible molt ben realitzada que a l’escultor li va valdre més encàrrecs de personatges tant importants com Napoleó III i Alexandre Dumas fill.

Qui vulgui veure l’original de l’obra haurà de viatjar fins a París doncs es troba exposada al Museu d’Orsay de la capital francesa.

Aquest és l’artista de Valenciennes Jean-Baptiste Carpeaux.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: