ETIENNE-MAURICE FALCONET. L’HIVERN

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Hivern, per Etienne-Maurice Falconet.

Primer pla de la figura.

 

L’obra es troba exposada al Meseu de l’Ermitage a Sant Petersburg.

 

Etienne-Maurice Falconet va ser un dels més importants escultors francesos del segle XVIII i més concretament, de l’estil rococó.

I això que va néixer en una família pobra de París. Va començar com aprenent de fuster i feia algunes petites figures de fusta durant el seu temps lliure. Les figures li sortien tan bé que van cridar l’atenció de l’escultor Lemoyne que el va convertir en alumne seu a la vista de les seves bones aptituds.

Sota les directrius del mestre, Falconet va tenir la possibilitat de desenvolupar molt millor la seva capacitat escultòrica i va acabar atraient l’atenció d’un altre personatge famós de l’època: la marquesa de Pompadour que va voler ser la seva mecenes.

Continuant amb el seu ascens, al 1757 el van nomenar director del taller escultòric de la Manufactura Reial de Porcellana, a Sèvres. I en aquest lloc va continuar fins que va ser invitat a Rússia per Caterina la Gran al 1766. Això ens dóna la mida del seu prestigi. Allà, a Sant Petersburg va estar vivint durant dotze anys.

De tornada a París es va convertir en el director de l’Acadèmia de Belles Arts, tasca que va compaginar amb la realització de nombroses obres.

Per encàrrec de la seva mecenes, Madame de Pompadour, al 1763 va començar a fer l’obra l’Hivern.

Però l’any següent, la favorita del rei de França va morir, així que Falconet va haver de posar fi als treballs de l’escultura.

Després de negociar un viatge a Rússia per produir el famós monument a Pere I (El genet de bronze), l’estàtua inacabada va ser adquirida per Catalina II. Així que al 1766 la van enviar a Sant Petersburg on Falconet la va completar.

En un principi s’havia decidit posar l’obra al Jardí Botànic.  Per això l’escultura es mostrada com una dona recollint-se la roba sobre algunes flors. Als seus peus hi ha una copa trencada que conté aigua gelada com a símbol de l’hivern mentre que el cub sobre el que seu està decorat amb els signes del zodíac dels mesos d’hivern.

La simplicitat estricta de la composició, els contorns precisos de la figura i el tractament realista dels detalls, ens indiquen la gran cura que Falconet va tenir per combinar un llenguatge al.legòric amb la veritat de la natura.

L’escultura va ser considerada pels seus contemporanis com una obra mestra. Fins i tot l’artista va arribar a dir que aquesta era la millor obra que tenia capacitat per fer.

Qui vulgui veure l’original haurà de viatjar a Sant Petersburg dons es troba exposada a l’Ermitage.

Per veure l’escultura a pantalla completa cliqueu aquí.

 

Així era Étienne-Maurice Falconet.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: