EUGENE DELACROIX. ROMEU I JULIETA A LA TOMBA DELS CAPULET

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

 

 

 

Eugène Delacroix és el pintor per excel.lencia del romanticisme francès i una de les figures claus de la pintura europea del segle XIX.

Tot i que les seves fonts d’inspiració son barroques, va evolucionar cap a un antirrealisme que el situen en les portes de la modernitat. De fet, la seva influència va arribar fins als impressionistes.

Un autèntic mestre en la utilització del color, molts del seus quadres van tocar la temàtica religiosa encara que ell era ateu. També ens va deixar vàries obres que tenen a veure amb l’actualitat de la seva època. A més, va tocar molts temes de les obres de Shakespeare.

En efecte, durant gairebé tres lustres, de 1835 a 1859 no va realitzar menys de vint quadres relacionats amb l’obra de l’escriptor anglès, i això sense comptar setze litografies realitzades entre 1834 i 1843.

Des de Hamlet a Romeu i Julieta passant per Otello, Delacroix ens ha deixat un munt d’exemples del seu interès per aquests personatges de destí fosc, que encaixaven amb l’ideal romàntic de l’època del pintor francès.

Un exemple de tot això és el que veiem en el quadre de l’encapçalament. El títol és Romeu i Julieta a la tomba dels Capulet. La pintura il.lustra l’escena tercera del cinquè acte de l’obra de Shakespeare; és el moment en el que Romeu, sosté en els seus braços el cos inanimat de la seva estimada a qui erròniament creu morta. Per això, immediatament ell, portat per la desesperació, es suïcidarà. Minuts després ja sabem que Julieta es despertarà i quan vegi mort a Romeu, també es suïcidarà.

En el quadre, a part de la blanca roba de la noia, destaca el contrast de mirades: la de Julieta gairebé no existeix, sembla mirar al no-res, mentre que la de Romeu denota desesperació.

I per què aquesta dèria de Delacroix cap a Shakespeare? Doncs és deguda a un viatge que el pintor francès va fer a Londres l’any 1825. A la capital anglesa es va fer un tip de veure representacions teatrals del dramaturg britànic que li van causar un gran impacte. A la seva tornada a França va anar madurant tota aquesta experiència estètica i també moral que, tot i la distància cronològica que separava l’un de l’altre, encaixava en molts aspectes amb la ideologia romàntica d’aquell temps. Aquesta maduració es va plasmar en els nombrosos quadres i litografies abans esmentats.

No va ser l’únic artista francès de l’època que va ser influenciat per Shakespeare. A nivell musical, Berlioz va tenir una experiència molt similar a la de Delacroix.

Tornant al quadre, va ser presentat al públic al 1855 amb motiu de l’Exposició Universal de 1855. S’ha de dir que la seva recepció va tenir disparitat d’opinions. L’escriptor Théophile Gautier en va parlar bé fent referència a la relació de contrast entre el sepulcre dels Capulet (la família de Julieta) i la figura de la noia que suposadament morta apareix amb la blancor d’una ressuscitada que desgraciadament tornarà pocs minuts després a dormir-se, aquesta vegada de manera eterna sobre el cos del seu estimat.

En canvi, a Maxime du Camp, fotògraf i també escriptor francès, l’obra no li va acabar de complaure doncs considerava que l’esclat de blanc de la roba de Julieta era excessiu i minimitzava la resta d’elements de la composició que així, pensava, reduïa el conjunt a la taca blanca de la vestimenta.

En aquell any el quadre ja havia sigut venut (l’havia adquirit una tal Madame Delessert), i al cap d’un temps va ser revenut a un membre de la Societat dels Amics de les Arts de Burdeus, quan l’obra va ser exposada en aquesta ciutat. En l’actualitat forma part de la col.lecció del Museu Nacional Eugène Delacroix, que es troba a París. Així que és a la capital de França on haurem de viatjar si volem veure en directe aquest emotiu quadre.

 

Autoretrat de Delacroix, el més important pintor romàntic de França. Per saber més d’ell cliqueu aquí.

En aquest vídeo podem fer una repàs a algunes de les seves obres més famoses:

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: