EVA BALTASAR. PERMAGEL

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

 

Permagel és aquella part de la terra que no es desglaça mai i és la membrana que revesteix l’heroïna d’aquest llibre. Una manera de preservar la part tovíssima que hi ha dins d’una persona en formació. I és que el món exterior amenaça.

Doncs Permagel és també el títol de la història que l’autora, Eva Baltasar, ens explica sobre una jove que té tendències suïcides, és lesbiana i està rodejada per una mare protectora i omnipresent que tot ho vol controlar, i una germana d’actitud ultrapositiva que viu cada dia com si fos una novetat, mentre que ella, al contrari, transita pel dia com si s’acostés a una inacabable nit.

Té un caràcter, almenys en aparença, fort i decidit, i pateix els dubtes de l’edat mentre observa amb recel l’aparent felicitat que envolta la família doncs li sembla que és irreal i llunyana. A més, les expectatives que els pares van dipositar en ella no suposen una empenta pel seu desenvolupament personal sinó més bé un llast que la lliguen a un fracàs sempre possible, sempre proper (o així el sent) i a punt d’arribar en qualsevol moment. I per si això fos poc, el descobriment del sexe i de l’homosexualitat, li provoca més incertesa, fins que acaba trobant-li un sentit.

El conjunt de tot això conforma una barreja que a la protagonista li costa assimilar i li desencadena una certa tendència suïcida que fa que cregui que la seva vida no li correspon, que es troba al món gairebé per un error de l’atzar i que la vida és allò que succeeix a la resta de gent, com si no anés amb ella. Però no ens posem dramàtics perquè malgrat tot això, aquesta noia que sembla freda i cínica, té tendresa i és pacient. Es també irònica i li agrada filosofar perquè té un món interior molt ric.

Sembla que li faci mandra viure, però li encanta passar el temps llegint, gaudint del sexe, del menjar, de l’art… i ens explicarà els detalls íntims del cor, el cap i el cos com forces poderoses de l’existència.

Tota la novel·la s’enfoca des de i cap a l’univers femení: la visió que té la protagonista d’ella mateixa i les pròpies circumstàncies, la relació amb les dones de la seva família (mare, germana i nebodes) i amb les seves amants. Veurem els seus trastorns psicològics, l’efervescència del desig i el descobriment del “jo”.

Així, Eva Baltasar ens parla de soledat, incomprensió, del difícil encaix d’una persona amb molts dubtes i certa fragilitat en un món que li sembla diferent i llunyà. No acaba de trobar-se còmoda i per això viu en constant reflexió sobre ella mateixa per saber-se diferent, però en la recerca de raons per posar fi a la seva vida, apareixen d’altres motius pels quals li val la pensa continuar vivint, ni que sigui per fantasiejar.

Aquest és un llibre que llueix moltes qualitats. Una d’elles és que connecta amb el lector de manera immediata generant complicitat amb la protagonista; Baltasar transmet tal realitat que la narració ens evoca escenes que ens semblen possibles i pròximes.

Una altra qualitat és la seva prosa, decidida, potent, i carregada d’imatges atrevides, fora dels tòpics. Es de frase curta i enèrgica.

Es la  primera novel.la de l’autora que fins ara només havia publicat poesia, i es nota en la delicada elecció de les paraules que fa. No solament gaudirem de la història sinó de les frases que llegirem, és d’aquells llibres en el que se subratllen una quantes. En una d’elles, la protagonista qualifica la vida com “la salvatge que ens cerca i ens assetja”.

Molt personal i sorprenent, Permagel és una de les novel.les a tenir en compte aquest 2018. Un bon debut el d’Eva Baltasar com narradora.

L’escriptora ens en dóna més detalls en aquest vídeo:

 

Sabíem que Eva Baltasar és una bona poeta doncs n’ha publicat llibres i ha guanyat algun premi. Però no sabíem que també és una excel.lent narradora. Amb la seva primera novel.la, Permagel, ens ho demostra.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: