Exposició a la Sala Dalmau: l’Escola Espanyola de París

   – O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Javier Vilató. L’habitació.

Francisco Bores. El pont.

Hernando Viñes. Dona llegint el diari.

Joaquín Peinado. Bodegó.

Javier Vilató. Nu a la platja.

 

L’expressió genèrica Escola de París no fa referència a ninguna escola que hagi existit. Aquesta accepció, una mica difusa, es refereix al conjunt d’artistes de tot el món, especialment europeus, que van contribuir a convertir París en el centre de la creació artística des dels inicis del segle XX fins als anys seixanta.

Eren artistes de tota mena que arribaven com exiliats polítics o simplement perquè volien convertir-se en creadors d’èxit i la ciutat parisenca era el trampolí perfecte.

La Sala Dalmau s’ha caracteritzat des que va obrir per exposar artistes vinculats a l’escola de París d’entreguerres i als vinculats a les avantguardes històriques en general, tant els que ja estaven consolidats com d’altres que per diversos motius van quedar relegats a un segon pla però que mereixen ser reivindicats per l’obra que van fer.

Ara està tenint lloc a aquesta galeria una exposició titulada Escola Espanyola de París que se centra principalment en els artistes espanyols d’entreguerres que es van instal.lar a la capital francesa i van viure de primera mà el desenvolupament de diversos corrents, especialment el cubisme. Tots ells van freqüentar Picasso i en seu entorn en uns anys importants per l’art de l’època.

Aquesta Escola Espanyola de París va comprendre tres etapes, una primera a les dècades inicials del segle XX on destacava precisament el cubisme; la segona va ser important després de la guerra civil i va ser protagonitzada per artistes que van deixar Espanya per motius ideològics o degut a les poques possibilitats de progressar que tenien aquí i, finalment, la tercera que es va produir entorn del 1960.

La mostra reivindica la trajectòria dels creadors que la componen perquè formen part d’aquells artistes als que ens referíem al començament, que es van quedar injustament en un segon pla tot i oferir una col.lecció de pintures que es poden equiparar amb noms importants perquè no desentonen en absolut amb els més consagrats.

Son noms com Juan Alcalde, Manuel Ángeles Ortiz, Francisco Bores, J.Fín, Joaquín Peinado, Ismael G. de la Serna, Javier Vilató o Hernando Viñes.

I avís a navegants: les obres que estan en venda s’ofereixen a preus interessants.

Fins al 25 de febrer al carrer Consell de Cent 349.

 

La Sala Dalmau. El seu web és http://www.saladalmau.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: