FABIANO MASSIMI. EL ANGEL DE MUNICH

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Som a Munic el 19 de setembre de 1931, a poques setmanes perquè unes històriques eleccions atorguin el poder als nazis. El comissari Siegfried Sauer i el seu adjunt Mutti Forster s’apresten a encetar un avorrit torn de dissabte quan el director de la policia els avisa de què hi ha un cas d’assassinat a la segona planta del número 16 de la Prinzregentenplatz. La jove de vint-i-tres anys Geli Raubal ha aparegut morta amb un tret al pit al pis del seu oncle, Adolf Hitler. També la pistola que s’ha trobat al costat del cadàver és del seu oncle. Tot apunta a un suïcidi però Sauer està convençut de que no ho estat. Uns testimonis es contradiuen i desapareix un objecte que Geli sempre portava amb ella, un petit penjoll amb una esvàstica d’or. Les sospites del comissari semblen confirmar-se quan el mateix Hitler li demana que trobi al culpable.

Quan el 1925 Adolf Hitler va conèixer Geli Raubal, ella tenia disset anys i ell trenta-sis. Eren oncle i neboda doncs la jove era filla de la seva germanastra. No obstant, la relació que poc a poc aniria estrenyent-se no impediria que ella li continués dient “Oncle Adolf” de manera carinyosa. A partir de 1928 havien començat a conèixer-se millor -la mare de Geli era la majordona d’una villa que posseïa Hitler- i a l’any següent van iniciar una relació íntima al mencionat pis de Munic. Eren fotografiats junts a les cafeteries, a l’òpera o al cine. Amant de dibuixar paisatges, Hitler va canviar a fer retrats d’ella nua. Va ser l’única dona a la que el futur Führer va estimar de debò però no va ser una relació sana i Geli patia perquè ell era massa possessiu i va haver un moment en el que la seva neboda va decidir posar fi a la relació de parella. El dia de la seva mort havien discutit. Ell havia de marxar a Hamburg per continuar amb l’agenda política i quan s’aproximava al cotxe que l’estava esperant al carrer, ella va sortir al balcó cridant. Sembla que ell li havia prohibit mudar-se a Viena per estudiar cant perquè tenia por de que el veritable motiu fos que Geli tingués un amant allí.

Quan Geli mor, Hitler va estar desaparegut durant tres dies: el partit el tenia retingut perquè havia expressat el desig de deixar la política i fins i tot de llevar-se la vida. Va caure en una depressió, no va assistir al funeral i es va aïllar durant setmanes a la seva casa al costat del llac Tegernsee. Però acabaria tornant aparentment recuperat a la política per esdevenir el Führer d’Alemanya.

Aquesta és la història que ens explica Fabiano Massimi a la seva novel.la El ángel de Múnich, aportant llum sobre un personatge com el de Geli Raubal que pràcticament ha sigut esborrada de la història, una jove presonera de les obsessions de Hitler que, segons Massimi, de no haver mort, podria haver canviat el rumb d’Europa.

Es novel·la però la narració conté molta més veritat que ficció perquè l’autor aporta una bibliografia de més d’una setantena de títols a més d’haver investigat sobre un munt de documents. El que en resulta és un trepidant thriller històric que s’ha convertit en un bestseller a Itàlia i serà o ja ha sigut traduït a nou idiomes, entre ells el castellà. I certament l’obra té els ingredients necessaris per ser un èxit: ens ofereix una història real oblidada per la Història, ens evoca atmosferes d’aire cinematogràfic i a més està escrita amb un bon estil.

Els encarregats de portar a terme la complicada investigació policial són, com dèiem abans, el comissari Sauer i el seu adjunt Forster. Són companys de feina i amics, els dos tenen unes personalitats diferents. Poc a poc aniran descobrint com la neboda de Hitler és una víctima d’un entorn pervers. Un detall revelador és que el cadàver va ser enviat a Viena per evitar una autòpsia, i ningú de la família es va preocupar per la seva tomba desapareixent sense deixar rastre perquè el cos de Geli va ser enterrat en una fossa comuna.

Tal com senyala Fabiano Massini, resulta paradoxal que Eva Braun sigui tan coneguda ara, quan era una desconeguda fins la seva mort tot i ser la parella de Hitler i, en canvi, Geli Raubal era molt coneguda i la seva mort va ser un escàndol però després el seu nom va desaparèixer de la història sense deixa pràcticament rastre. Llei del silenci?

A la novel·la Massini reconstrueix també els moments de l’ascens del nazisme al poder i ens avisa de què fa falta poc per passar de la normalitat a una situació extrema tal com ho estem vivint ara amb el coronavirus: els governs ens han tancat a casa i ens han controlat. I és que certes coses són com un virus.

 

Fabiano Massimi és llicenciat en Filosofia per la Universitat de Bolonya. No és el primer llibre que escriu, ja havia publicat El Club Montecristo, però amb El ángel de Múnich ha saltat a la fama.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: