FABIEN MÉRELLE. PENTATEUC

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Fabien Mérelle. Pentateuc.

Vista de l’home de més a prop.

Des d’un altre angle.

Vista lateral.

Detall de l’elefant.

 

De Fontenay-aux-roses, és el creador del que parlem avui: Fabien Mérelle.

Es tracta d’un artista francès que fa dibuixos molt detallistes amb tinta negra i aquarel·la.

Graduat a l’Acadèmia de Belles Arts de París, Mérelle va rebre una beca el 2005 per assistir a una altra acadèmia, la de Belles Arts de Xi’An, a la Xina. Apassionat per l’art del dibuix, aquesta oportunitat va permetre a Mérelle descobrir i perfeccionar l’ús de tècniques de dibuix orientals alternatives, com la tinta xinesa. Al seu retorn a Occident, va fer una residència a la prestigiosa Casa de Velázquez de Madrid, institució cultural francesa situada a la capital d’Espanya, i el 2010 va ser el primer guanyador del Premi Canson.

Tot i que els dibuixos que crea Mérelle semblen a primera vista realistes, de fet representen escenaris estranys, situacions inquietants i oníriques. Són representacions alhora absurdes, divertides, iròniques i cruels, que pretenen narrar contes i llegendes, desdibuixant la línia entre allò que s’ha escrit realment i allò que la nostra memòria ha creat. Hi ha un element comú en el seus dibuixos: la precisió anatòmica.

Però va arribar un dia en el que Mérelle va plantejar-se que aquests dibuixos curiosos saltessin del paper per fer-se matèria en tres dimensions.

Doncs aquest és el cas de l’obra que aquí veiem, una escultura titulada Pentateuc que Mérelle va presentar a la fira Artstage de Singapur l’any 2013.

Es tracta d’una obra que representa un home que suporta el pes d’un elefant en un exercici d’equilibri tant per part de l’home com de l’elefant. Com dèiem, és una traducció a volum tridimensional d’una il·lustració del mateix artista que fa referència a la màxima «tenir el pes a les espatlles».

Amb aquesta obra feta de resina, cabell, pintura i tela, Fabien Mérelle utilitza les eines de l’humor absurd que inspiren vàries de les seves peces i és que una de les característiques que defineix la seva producció, sigui de dibuix o d’escultura, és l’originalitat.

Per cert, l’home que ha de carregar amb aquest pes és una representació física del propi Mérelle a qui li agrada ser coprotagonista de les seves obres encara que en moltes d’elles acabi malparat.

 

Aquest és Fabien Mérelle, artista que viu i treballa entre Tours i Paris.

El seu web és https://www.merellefabien.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: