FAUST i MARGARIDA, PER ANTONIO TANTARDINI

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Faust i Margarida, primer pla.

Primer pla de mig cos.

Vista completa de l’escultura.

 

Parlem d’un escultor milanès, Antonio Tantardini (1829 – 1879).

Els seus pares eren originaris de Viggiù, de la província de Varese, des d’on tota la família es va traslladar a Milà. En aquesta ciutat Tantardini va assistir a l’Acadèmia de Belles Arts de Brera on va ser deixeble de l’escultor neoclàssic Pompeo Marchesi.

Una vegada acabats els estudis, es va fer un escultor molt actiu aconseguint una notable fama. Desgraciadament, no va tenir una vida llarga i va morir als cinquanta anys. Com que no va deixar hereus, va llegar en favor de l’Acadèmia de Brera i dels seus millors alumnes.

En aquestes pàgines hem parlat en més d’una ocasió de petons. Avui ho tornem a fer amb una obra de Tantardini titulada Faust i Margarida, encara que també és coneguda, com no, com El petó. La va fer el 1861.

L’obra es tracta d’una segona versió que el propi escultor en va fer d’un encàrrec rebut de l’advocat Giovanni Antona Traversi per ornamentar la seva villa a Desio. Però abans d’instal·lar-la a la finca de l’advocat, l’obra va ser exposada públicament i va obtenir un gran èxit.

No cal dir que l’escultura representa l’enamorament en el que va caure Faust de la jove Margarida (o Gretchen en l’original de Goethe), enamorament en el que el diable va tenir a veure una vegada que havia arribat a un pacte amb Faust. Aquest és un petó preliminar; com es sabut, Faust acabaria seduint la noia que tindria un fill il·legítim.

L’obra està inspirada pel quadre El petó que el també italià Francesco Hayez havia fet solament dos anys abans (el podeu veure clicant aquí), s’hi aprecien algunes similituds compositives. El marbre de Tantardini mostra a l’home assegut en un tamboret abraçant la jove Margarida acostant els seus llavis als d’ella. Els dos estan ricament vestits, ell porta malles i túnica mentre que ella llueix un vestit llarg amb cosset i té penjant una bossa amb adornaments.

Si El Petó d’Hayez es troba exposat a la Pinacoteca de Breta de Milà, aquest altre petó també és a Milà, però en aquest cas a la Galeria d’Art Modern.

El milanès Antonio Tantardini.

Va morir prematurament quan estava al cim de la fama.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: