FONT MÀGICA DE MONTJUÏC

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

La Font Màgica de Montjuïc és indiscutiblement un dels grans símbols de Barcelona.

El seu pare va ser Carles Buigas i Sans (1898-1979), enginyer amb una creativitat molt notable des de ben jove. Va projectar la seva imaginació, al llarg de la seva vida, en diversos centenars d’obres -principalment fonts lluminoses i il·luminacions artístiques diverses- que es reparteixen per Nova York, Santo Domingo, Miami, Casablanca, Brussel·les, París, Granada, Sant Sebastià, Lisboa i un llarg etcètera. Com es veu, la font lluminosa de Barcelona no va ser un fet puntual.

Va ser un home molt prolífic, i va expressar les seves idees en molts articles periodístics i, sobretot, en novel·les de ciència-ficció i altres escrits. Fins i tot va col·laborar com il·lustrador de vinyetes al mític TBO.

Algú l’ha arribat a comparar en algunes coses amb Leonardo da Vinci per les coincidències que es presenten al llarg de les seves vides en els aspectes de creativitat, d’imaginació i de lluites per poder aconseguir dels governants la realització de determinats projectes.

Enginyer de formació autodidacta, aprèn de les seves experiències viscudes entre els anys 1917 i 1929, en què ha de dur a terme el disseny i muntatge de fonts lluminoses i, al mateix temps, anar assajant-les per aconseguir la gran obra que serà el conjunt ornamental de les fonts lluminoses i les il·luminacions dels palaus, els recintes i els jardins de l’Exposició de 1929.

Precisament sobre l’Exposició Universal del 1929, quan els treballs estaven ja molt avançats, els seus organitzadors van considerar que faltava “alguna cosa” especial que la fes diferent. Va ser llavors quan Carles Buigas va presentar el seu projecte per una obra que seria colossal i atrevida.

El 18 de juny de 1928, el jove enginyer va exposar davant el Comitè Executiu de l’Exposició 460 plànols i 70 grans dibuixos on havia donat vida als somnis que la seva tècnica era capaç d’albergar. El projecte va sorprendre i enlluernar fins al punt que va ser titllat de bogeria per alguns dels assistents.

Bogeria o no, el cert és que en menys d’un any, més de 3.000 obrers van convertir en realitat aquell somni del jove Buigas i van omplir de llum, aigua i color la gran avinguda que havia de ser la via principal de l’Exposició.

Amb el seu llegat, Carles Buigas ens ha ensenyat com de la combinació harmònica entre llum, aigua i color es pot obtenir un resultat molt bell.

 

Carles Buigas, el pare de la Font Màgica.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: