FOTOGRAFIA: Abid Mian Mian Lal Syed

Sota els núvols.

Escales cap al cel.

Noia abstreta.

Contrallum.

Noia treballant.

El descans.

Mirant l’horitzó.

Carregant el cistell.

Aixecant pols.

Estudiant.

Equilibri.

Un dels fotògrafs indis més imporatns del segle XX va ser Abid Mian Mian Lal Syed.

Nascut el 1904, va passar la seva infantesa a Palanpur on ell i el seu germà es van convertir en els fotògrafs oficials d’aquell estat indi i gran part de la seva feina professional la van fer per les famílies reials de diversos estats de la part nord de l’India.

Amb dinou anys, el 1923, va obtenir el primer premi al concurs que organitzava The Illustrated Weekly of India. Es tractava d’una imatge de la sortida del sol a  Chowpatty.

Va començar a publicar la seva obra un parell d’anys després i amb el temps acabaria publicant a totes les revistes de l’India.

El 1935 va obtenir un altre premi, el de fotografia popular per “Viatgers de l’est, Palanpur”, i amb ell va aconseguir reconeixement més enllà del seu país.

Alguns seguidors del món de la fotografia sostenen que el mitjà artesà per antonomàsia d’aquesta disciplina artística son les imatges en blanc i negre. Doncs amb això Syed no defrauda perquè ens ha deixat unes imatges sense recórrer al color d’allò més suggerents jugant amb diverses intensitats de llum i ombra i demostrant a més, que el seu ull era implacable.

Cap al final de la seva vida, malalt de Parkinson, va ser crític amb els nous fotògrafs indis i fotoperiodistes perquè deia que es limitaven a mostrar l’espectacle de la pobresa humana només per satisfer el mercat internacional.

Va morir el 1991 deixant enrere una carrera que el va situar com una de les figures més importants del món de la fotografia índia del seu temps.

Abid Mian Mian Lal Syed amb la seva càmera.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: