FOTOGRAFIA: Alfred Cheney Johnston

Mary Pickford, actriu, escriptora, directora i productora de cinema.

Gloria Swanson, una de les grans estrelles del Hollywood clàssic.

L’actor cinematogràfic Tyrone Power.

La ballarina austríaca Tilly Losch.

Les germanes Dorothy i Lillian Gish. Lillian, a la nostra dreta, va ser famosa actriu de cine i teatre, a més de directora i escriptora.

Hazel Forbes, ballarina i actriu de Broadway.

L’actriu Sylvia Sidney.

L’actriu, cantant i ballarina Julie Newmar.

Les germanes bessones Madeline i Marion Fairbanks, actrius de cinema mut.

Acjmaybe

Helen Henderson, actriu de Ziegfeld Follies.

L’actriu Barbara Stanwyck, disfressada de noia del Ziegfeld Follies.

Avui dia quan parlem de fotògrafs d’artistes i del món de l’espectacle en general, pensem en els reconeguts Annie Leibovitz o Outumuro, per posar un parell d’exemples.

Aquesta especialitat dins del món de la fotografia ja va donar noms coneguts fa molts anys, un d’ells és Alfred Cheney Johnston (1885-1971).

Conegut por tothom simplement com Cheney, es va fer molt popular a Nova York no sols per les fotografies d’artistes cinematogràfics sinó especialment per les de les noies que treballaven a Ziegfeld Follies de Broadway que venia a ser una espècie de versió novaiorquesa del Follies Bergère parisenc.

Encara que Cheney venia de família de banquers, des de jove les seves inquietuds van anar cap al món artístic i no financer. Va estudiar i es va graduar en pintura i il.lustració a l’Acadèmia Nacional de Disseny de Nova York però es va trobar amb que quan va exercir com pintor retratista, no va tenir èxit. Va haver doncs de reciclar-se professionalment i la càmera que utilitzava per fotografiar les persones que havia de pintar la va haver de començar a fer servir amb un altre objectiu: treballar com fotògraf.

El 1917 va ser un any important per ell perquè va ser contractat pel showman i productor teatral Florenz Ziegfeld. Aquest fet va permetre a Cheney treballar com fotògraf del Ziegfeld Follies durant gairebé tres lustres. De tota manera aquesta feina, que com dèiem, és per la que especialment se’l recorda, la va compaginar amb el seu treball a l’estudi que tenia obert en el que feia fotos, sobre tot per anuncis publicitaris per diaris i revistes.

Tot això li va permetre fotografiar una autèntica col.lecció d’actrius -algunes van ser noms mítics de Hollywood-, també algun actor, i showgirls, principalment a Nova York.

La fama que va aconseguir li va permetre fins i tot publicar un llibre que contenia prop d’un centenar de fotos totes en blanc i negre que es titulava Enchanting Beauty (Bellesa encantadora).

L’enfonsament de la borsa de Nova York l’any 1929 que va provocar la Gran Depressió combinat amb unes temporades de poc èxit de les produccions de varietats, van portar a Florenz Ziegfeld a la ruïna i fins i tot moriria només tres anys després. Això va provocar un impacte molt negatiu en la carrera de Cheney fins al punt que es va haver de mudar a Conneticut on va obrir un parell d’estudis durant les dècades següents però ja molt lluny de l’èxit professional d’especialment els anys vint.

Moriria allí, a Cunnetictut, en un accident de cotxe prop de casa seva.

Així era Alfred Cheney Johnston en el anys vint, la dècada de més èxit per ell. Va ser un mestre de les fotografies en blanc i negre en les que sabia jugar perfectament amb la llum.

Va continuar fotografiant en blanc i negre fins i tot quan ja es retratava en colors.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: