FOTOGRAFIA: EADWEARD MUYBRIDGE

Mirror Lake and Reflections

Llac mirall i reflexes.

Cascada al Yosemite Park de Califòrnia.

Tenaya Canyon from Union Point, Valley of the Yosemite

El congost Tenaya, de Yosemite Valley.

Moonlight Effect-Bay of Panama

Efecte de la llum de la lluna a la badia de Panamà.

Acapulco

Acapulco.

Ruins of the Church of San Miguel, Panama

Ruines de l’església de San Miguel, a Panamà.

Mare i filla.

Cavall al galop. Imatge animada amb fotografies d’Eadweard Muybridge.

Imatge animada de nens jugant a saltar.

Vista frontal de la imatge anterior.

Bisó americà al galop.

Muybridge Photographs Reinvented As Animated GIFs

Sèrie de fotografies donant sensació de moviment d’halterofília.

Muybridge Photographs Reinvented As Animated GIFs

Sèrie de fotografies encadenades.

Avui parlem d’un fotògraf especial. Es tracta de l’anglès Eadweard Muybridge (1830-1904), especial perquè va ser un dels pioners en la fotografia dinàmica.

Encara que era anglès va repartir la seva vida entre Anglaterra i els Estats Units on va residir durant temps en diversos períodes.

Però no va ser la fotografia en moviment el que el va fer famós sinó unes excel.lents fotografies que va fer de Yosemite Valley, l’espectacular parc natural californià.

Les imatges que va obtenir d’aquells paisatges mostraven la grandiositat de l’oest. Va retratar expressament algunes figures humanes que semblaven autèntics nans al costat de la immensitat del que les rodejava.

Això va ser als anys 1867 i 1868 quan es dedicava principalment a la fotografia paisatgista. A la dècada següent va començar a treballar la fotografia dinàmica per la que utilitzava múltiples càmeres per capturar el moviment creant sèries fotogràfiques.

En aquella dècada, el que havia estat antic governador de California, Leland Stanford, home de negocis i propietari de cavalls de carrera, el va contractar perquè li fes un estudi sobre fotografia. Stanford tenia la seva opinió sobre un debat habitual en aquells anys entre la gent que tractava amb cavalls com ell sobre si les quatre potes de l’animal no tocaven el terra al mateix temps mentre estava corrent. Muybridge va començar a experimentar amb una sèrie de dotze càmeres fotografiant un cavall galopant en una seqüència continua d’imatges. Al principi semblava que Stanford tenia raó però el procés encara no estava perfeccionat. El problema és que l’ull humà, per les seves limitacions, no pot apreciar el detall per la rapidesa del galop. Fins a aquell moment la majoria d’artistes pintava els cavalls trotant amb una pota sempre tocant el terra. Stanford va mantenir la seva teoria de que no recolzaven ninguna pota al trotar i al galopar i va  requerir de nou els serveis de Muybridge qui va perfeccionar el mètode comentat de captar imatges de cavalls en moviment i va provar que realment ninguna de les peülles tocava a terra durant la gambada en les carreres. En una de les imatges que es mostren a l’inici d’aquesta ressenya en veu com un cavall galopa i hi ha moment en que “vola” sense tocar a terra.

Pot ser aquesta pugui semblar una qüestió menor però és indicativa de les possibilitat visuals que obria el sistema de fotografia en moviment de Muybridge.

Durant els anys vuitanta, el nostre fotògraf va iniciar un període especialment productiu a la Universitat de Pennsylvania, a Philadelphia, produint unes cent mil imatges no ya d’animals sinó també d’humans en moviment, capturant així allò que els nostres ulls no poden distingir en moviments ràpids i separats.

Muybridge va passar una bona part dels seus últims anys donant classes i fent exposicions de les seves fotografies i seqüències de moviments.

No cal dir que les seves experimentacions van tenir influència en una de les arts que en aquell moment encara era incipient: el cine.

Muybridge-2.jpg

Eadweard Muybridge, pioner de les imatges en moviment.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: