FOTOGRAFIA: FERDINANDO SCIANNA

Retrat de Tanina Visconti. Bagheria, Sicilia, 1961.

Shibam, Iemen. 1999.

Castell Al Gabel. Iemen.

Fotografia de moda a Egipte. 1989. La model és Gisele Zelahui.

Fotografia de moda a Sevilla, 1988. La model és Celia Forner.

El director de cine Martin Scorcese al 1990.

Guerra civil al Liba, 1976. Milicià cristià.

El pont de Brooklyn semiamagat per la boira. Nova York 1986.

Caltagirone, Sicilia. La model italiana Marpessa. 1987.

L’escriptor Manuel Vázquez Montalbán a Barcelona. 1994.

L’escriptor argentí Jorge Luís Borges sota els núvols de Palerm. 1984.

La vella i la jove. Scanno, Itàlia, 1999.

Sota el cartell publicitari.

Camins oposats.

Ferdinando Scianna és un fotògraf i periodista de Bagheria, Sicilia (1943).

Va estudiar filosofia i història de l’art. En aquest últim camp es va decantar evidentment per la fotografia i va publicar la seva primera recopilació amb vint-i-dos anys El llibre es deia Feste religiose in Sicilia i l’autor dels texts de l’obra va ser l’escriptor, també sicilià, Leonardo Sciascia. L’obra va rebre una menció als Premis Nadar de publicacions sobre fotografia se s’atorguen a França. No va estar gens malament per ser el debut.

Poc després es va instal.lar a Milà i va començar a treballar per la revista L’europeo fent tant de fotògraf com de periodista.

Als anys seixanta es va traslladar a París i allí va col.laborar amb diferents diaris francesos escrivint articles a Le Monde diplomatique i La Quinzaine litéraire sobre diferents temes: fotografia, política i cultura.

L’any 1982 va començar a treballar amb la prestigiosa agència Magnum Photos de la que es va convertir en membre de ple dret el 1989..

Paral.lelament va començar a fer fotografies de moda i al mateix temps també va començar una recopilació de retrats especialment d’escriptors, com Borges, Sciascia o Vázquez Montalbá, així com àlbums sobre nens del món i la seva situació social.

També va fer sèries de fotos sobre la seva ciutat natal Bagheria.

Per una altra banda, Scianna ha anat desenvolupant una important faceta com crític periodístic i fotogràfic i també es dedica a l’organització de fòrums de debat.

Com podem veure, las seves fotografies son bàsicament en blanc i negre i generalment son molt lluminoses, sicilianament mediterrànies.

Ferdinando Scianna amb la seva càmera.

Afirma que la imatge ha arribat a un punt en què ja no documenta o testifica la realitat sinó que la domina; fins i tot l’oculta per retocar el món edulcorant-lo con si fos una operació de cirurgia estètica.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: