FOTOGRAFIA: Jeanloup Sieff

Resultado de imagen de jeanloup sieff photos

L’actriu alemanya Astrid Heeren.

L’escriptora francesa Françoise Sagan.

L’actriu francesa Catherine Deneuve.

L’escriptor i diplomàtic francès Romain Gary.

Foto publicitària dels magatzems de moda La Rinascente.

L’actriu britànica Jane Birkin en una foto publicitària per Harper’s Bazaar.

L’actriu anglesa Charlotte Rampling.

La model alemanya Ina Balke en una foto per la revista francesa de moda Le Jardin des Modes.

Original fotografia de moda: les models Ina Balke i Katherine Pastrie lluint moda parisenca per Harper’s Bazaar.

Ina Balke davant la tomba de Rodolfo Valentino en una foto de moda per Harper’s Bazaar.

L’actor francès Gerard Blain.

La model Tamara Nyman en una fotografia per Marie Claire.

La model i actriu anglesa Twiggy.

La mirada.

Photo 1 from Yves Saint Laurent, YSL Pour Homme, 1971.

El dissenyador de moda Yves Saint Laurent.

L’expressió.

En la nostra secció de fotografia li toca avui el torn al francès Jeanloup Sieff (1933-2000).

Té una obra amplia que inclou retrats de personalitats del món de l’espectacle i polítics així com fotografies de moda, paisatges i nus.

La seva època estudiantil va ser molt inestable perquè era incapaç d’aguantar un curs sencer. Així, va estudiar lletres durant un parell de setmanes, periodisme deu dies, fotografia a l’escola Vaugirard durant un mes i després a Vevey durant set mesos (gairebé un record).

En qualsevol cas, la seva afició per la fotografia el va fer començar com fotògraf aficionat molt jove, amb quinze anys, i poc a poc va anar guanyant qualitat en les seves fotos cosa que el va permetre debutar com reporter gràfic el 1954, quan tenia vint-i-un anys.

Només un any després va entrar a la revista Elle on va realitzar reportatges i fotografia de moda fins que la va deixar el 1959.

Aquell mateix any va començar a treballar per Realités i per Le Jardin des Modes. Li va anar molt bé perquè va ser reconegut amb el premi Niépce d’exel.lència fotogràfica.

Ja amb un bon currículum, el 1961 es va instal.lar a Nova York on va col.laborar amb Look i Esquire i molt especialment amb Harper’Bazaar.

Anava venint a Europa per curtes estades per fer feines per Twen, Vogue i Queen, fins que el 1967 va decidir mudar-se a París per treballar més estretament amb Vogue i amb d’altres publicacions com Femme i Nova.

Gràcies al seu prestigi va exposar a nivell nacional i internacional i vàries obres seves van ser comprades per museus de diversos llocs del món. Així, el 1971 va rebre la medalla d’or del museu d’art modern d’Skopie i aquell mateix any va fer una donació de vàries col.leccions a la Biblioteca Nacional de París que en aquells anys no disposava de fons per comprar fotografies d’autors francesos.

La característica més notable dels seus treballs era l’utilització del blanc i negre, algunes preses fetes amb gran angular i els contrasts que sabia donar a determinades fotografies al laboratori. No es pot parlar solament de que fos un bon retratista i fotògraf de moda, anava més enllà jugant a vegades amb el surrealisme i fins i tot amb el moviment de la nova objectivitat.

En les fotografies que veiem a l’encapçalament, moltes d’elles fetes per revistes de moda abans citades, s’aprecien aquests elements que fan que la seva obra sigui d’un estil molt particular. No era freqüent i encara menys en l’època que ell va treballar veure fotografies de moda com aquestes que més allà de mostrar un model, sembla que tenen la intenció d’amagar una història rere la imatge.

Aquest era Jeanloup Sieff. Entre els reconeixements que va tenir, figura el seu nomenament com Cavaller de la Legió d’Honor francesa.

El seu web és https://www.jeanloupsieff.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: