FOTOGRAFIA: JUAN MANUEL CASTRO PRIETO

Silueta, Minas de las huertas, 1991.

Hacia Macchu Picchu, 1994.

Charca de Muñopepe, 1986.

Cuarzo y nube blanca.

Hombre mascando coca y Magüey. Huancas, 1999.

Pantano de Santa Teresa, 1981,  Salamanca.

Vuelta a casa, La jalca, 1999. Perú.

Niña en clase y esqueletos, 1999. Perú.

Ciclista en la niebla, Ica, 1997. Perú.

Casa Pepsi, Huayoccari, 1999. Perú.

El desafío. Cespedosa.

Hermanos. Perú.

Calle de Delón. Iquitos, 1999. Perú.

Mi madre.

Niño y papayales, La Jalca, 1999. Perú.

Juan Manuel Castro Prieto és un fotògraf madrileny, economista de formació.

En efecte, la seva relació amb la fotografia va començar quan tenia dinou anys d’edat de forma totalment autodidacta.

Als anys vuitanta va ingressar a la Real Sociedad Fotogràfica de Madrid i posteriorment va obrir el laboratori “Contraluz”.

Al 1990 va viatjar al Perú per encàrrec del Círculo de Bellas Artes per fer els positius del fotògraf Martín Chambi, un dels millors Llatinoamèrica, a partir de les plaques de cristall originals. Després d’aquell primer viatge, Juan Manuel Castro va començar una llarga relació amb Perú on tornaria fins a nou vegades més per completar el seu llibre “Perú, viaje al sol”. El llibre aniria acompanyat d’una exposició al Centre Cultural de la Villa l’any 2001 i posteriorment faria un itinerari per Espanya, França, Bèlgica, Itàlia, Guatemala, Bolívia, Equador i, naturalment, Perú.

Al 2005 va viatjar a l’illa de Tanna, a l’oceà Pacífic. Aquest viatge es materialitzaria en una altra exposició i llibre, titulat “Esperando al Cargo”.

Al 2006 va rebre l’encàrrec del Meseu D’Orsay, a París, que també va donar lloc a una exposició al mateix museu parisenc i a la publicació d’un llibre col.lectiu.

Amb l’ajuda de la família de Martín Chambi, va començar a treballar en un projecte en el que Castro havia de seguir les petjades de fotògraf peruà. D’aquell treball va sorgir una exposició itinerant i un altre llibre: “Martín Chambi-Perú-Castro Prieto.”

Al 2011 Castro va realitzar un recorregut pels principals meseus de Madrid per interpretar en clau personal les principals obres exposades. D’aquest feina també en sortirien exposicions, les titulades  “Habitantes y paseantes” i “Paseo por el amor y la muerte” al Palacio de Cibeles a Madrid.

L’obra de Juan Manuel Castro ha estat guardonada amb diversos premis entre els que destaca el PhotoEspaña Bartolomé Ros a la seva trajectòria com autor, o el Premi de fotografia de la Comunitat de Madrid, on el fotògraf proposava un recorregut intimista.

També s’ha emportat el Premi César Vallejo de Perú,

En l’actualitat, compagina el desenvolupament del seu projecte personal sobre la memòria i els seus espais amb col.laboracions per publicacions com Le Monde, Geo, Mare, National Geographic, Le Figaro, La Republica, L’Expresso, El País, The Times, etc.

La seva fotografia té a l’home com protagonista, és molt humana, a vegades intimista. Els personatges que immortalitza son gent senzilla als que veiem sovint en contextes molts humils. El blanc i negre, i l’ombra que utilitza ajuda a donar l’atmosfera que busca per les seves particulars imatges.

El fotògraf Juan Manuel Castro Prieto.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: