FOTOGRAFIA: MAITE CARAMÉS. ENTRE TU Y YO

Maite Caramés és una fotògrafa barcelonina que aporta una sòlida formació. Es llicenciada en història de l’art per la Universitat de Barcelona, ha ampliat estudis a l’estranger (Londres) i ha fet diversos tallers fotogràfics al nostre país.

Ella entén la fotografia com un gran llenguatge visual que conté infinites possibilitats d’expressió, i per això utilitza la foto com una narració que sovint té el format d’una sèrie d’imatges, és com si fos una història narrada en seqüències.

Les seves imatges no son sempre preparades, en el sentit de que no son el producte d’una intenció o idea prèvia, sinó que son més bé el resultat que certes troballes a l’atzar li poden provocar o sug.gerir, de manera que el seu treball és intuïtiu.

I què és el que recullen aquestes imatges? Acostumen a ser situacions o objectes banals que reflectits en la foto ens demostren la prima línia que separa el que és real del que no ho és. El resultat son imatges que semblen suspeses en el temps, sense referències, simplement plantejant preguntes. Espais o elements descontextualitzats que evoquen idees com el temps, la bellesa, la mort o el desig, i que entren en diàleg amb l’espectador.

Com que molts dels seus treballs son sèries, cal veure el conjunt per captar correctament el sentit de tot plegat. Els temes, com s’ha dit, son diversos: la sensació de soledat o l’absència de qui (real o inventat) dóna sentit a certs objectes plasmats com una al.legoria, imatges suggeridores de l’univers femení, retrats que volen reflectir la personalitat del retratat més que no pas el seu físic…

Entre tu y yo és tota una història que revela el gust per allò que potser no és tan evident i que acosta l’espectador a la seva narrativa visual plena de sentit.

En aquest cas es tracta d’un viatge en imatges de Valerie, la dona protagonista del reportatge gràfic, galerista i també fotògrafa. Quan li van detectar un càncer de pit va demanar a Maite Caramés amb qui té una relació d’amistat i professional, que anés deixant constància del procés.

Abans de començar el tractament, a Valerie li van tallar el cabell i ella se sentia com si estigués canviant d’identitat, era com si s’estigués convertint en d’altres personatges: es va inflar, un matí la roba no li entrava, havia de posar-se una perruca, s’havia de maquillar perquè tenia ulleres…

Es aquí on comencen les posades en escena d’Entre tu y yo, i allò que havia de ser una documentació es transforma en un exercici fotogràfic més conceptual, més surrealista, pretenent endinsar-se en les emocions més que no pas en el càncer.

Maite Caramés, en tota la seva obra, es fixa molt especialment en la psicologia de les persones, de manera que sempre aprofundeix en l’estudi dels sentiments. Entre tu y yo n’és un bon exemple.

La fotògrafa Maite Caramés, captadora d’emocions i mestra del simbolisme en la fotografia.

El seu web és http://www.maitecarames.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: