FOTOGRAFIA: René Groebli

Fotografia a contrallum de l’esposa del fotògraf durant el viatge de noces.

El descans del dia.

Després de l’amor.

El reflex d’un mirall.

Rene Groebli - The eye of love - 12

Petó a contrallum.

Nova York a la nit.

L’arquitecte Le Corbusier.

Alternativa en la boira.

La màgia del tren.

Imatge de carrer.

Jugant al carrer.

Resultado de imagen de rené groebli

Londres.

Al llac.

Camí de tornada.

Avui parlem d’un veterà fotògraf suís: René Groebli.

Va néixer a Zurich l’any 1927. Era fill del director d’una fàbrica de paper.

Pràcticament tots els estudis els va fer a la seva ciutat natal, des de la primària fins als superiors.

Va començar a fotografiar aviat, quan tenia quinze anys, amb una càmera que havia comprat el seu pare. Recollia imatges romàntiques, rius sumits en boira…

El que li tirava era arribar a ser càmera de pel.lícules documentals però com que no va trobar una escola especialitzada, va començar a fer estudis de fotografia.

La seva és una fotografia molt emocional i atmosfèrica, feta especialment en blanc i negre (a part de la publicitària en color que faria anys després) perquè aquests dos únics colors li facilitaven donar aquesta atmosfera especial que volia obtenir.

Com que no s’oblida de la seva primera afició, paral.lelament a les fotos, fa d’aprenent de càmera al Central Film i Gloria Film a Zurich on es feien pel.lícules documentals.

El primer premi li va arribar ràpid, als vint anys. Va ser al concurs que organitzava la revista mensual Camera, i concretament va ser el tercer premi per una sèrie d’imatges que va titular Karrusell.

Estava guanyant currículum i això el va ajudar a col.laborar a l’Agència Victor-N. Cohen.

Uns anys després faria el seu primer viatge a Paris dels varis que va fer.

El 1949, amb vint-i-dos anys publica el seu primer llibre amb suggerents imatges sobre trens.

Tornaria a París on aquesta vegada entraria en contacte amb els consagrats Brassaï i Robert Franck. Despres, marxaria a Londres.

Amb l’arribada de la segona meitat del segle comença a treballar com freelance per la premsa suïssa i per la revista Life. Seria un moment molt fructífer perquè, a més, li van arribar encàrrecs per fer fotografies publicitàries. També va obtenir experiència treballant com editor per la revista Zürich-Woche.

En aquells anys també treballa per l’agència Black Star a Londres i per Picture Post, Illustrated, Time, Life, Photography…Com es veu, ja és un professional reconegut internacionalment.

Començarà a fer viatges a d’altres parts del món com Iran,, Iraq, Jordània, Egipte, Etiòpia, Sudan, Uganda…

Aquest prestigi li va permetre introduir-se en el món de la fotografia publicitària. Un exemple és una sèrie que va fer per la indústria farmacèutica. El color que donava a les imatges publicitàries va fer que guanyés el títol de Mestre del Color el 1957.

Va continuar treballant en aquest terreny sent sol.licitat per empreses de fora del seu país i fins i tot va fundar una empresa concentrada en spots publicitaris amb la que va guanyar un premi per un anuncia de Volkswagen.

Després de rebre un munt de distincions, darrerament, degut a la seva avançada edat, ja no exerceix.

Groebli és tota una referència no sols pel món de la imatge publicitària, sigui fotografia o spot, sinó també per la fotografia en general per les seves suggerents preses.

Resultado de imagen

Aquest és René Groebli. El seu web és http://renegroebli.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: