FOTOGRAFIA: STEVE McCURRY

Nena afganesa.

La concavitat perfecta.

La mirada perduda.

Els colors primaris de l’Afganistan.

El ferrocarril a l’India.

Adornada.

De reüll.

La signatura del temps.

Preparant-se per la festa.

El punt d’equilibri.

La parella.

Amb el blau de fons.

Camperola.

L’home del turbant.

Tothom de relax.

Mirant per la finestra.

Colors de l’Àsia.

De Pennsilvània (un barri de Filadèlfia) és el fotògraf Steve McCurry a qui dediquem la nostra ressenya d’avui.

Al 1968, amb divuit anys, va començar a estudiar a la Universitat Estatal de Pennsilvània tant Història de la Cinematografia com Cinema però curiosament es va acabar diplomant en Teatre sis anys després amb una magnífica nota (cum laude).

En realitat no es va interessar seriosament per la fotografia fins que no va començar a treballar pel diari d’aquella ciutat The daily collegian pel qual havia de prendre fotos.

Com fotoperiodista no va començar la carrera fins la guerra de l’Agfanistan durant la invasió russa. Allí es va disfressar amb la vestimenta del país per poder passar desapercebut per així treballar més o menys lliurement. Els rodets els havia de treure del país cosits entre la roba, ben camuflats, i aquelles imatges van ser de les primeres que van retratar el conflicte i van tenir una amplia circulació. Aquesta feina li va valdre guanyar la medalla d’or Robert Capa al millor reportatge gràfic a l’estranger.

Una d’aquelles fotografies és el famós retrat de la nena afganesa Sharbat Gula, una adolescent de l’ètnia pashtun que es va veure obligada a fugir del seu país per anar a un camp de refugiats del Pakistan que va ser el lloc on la va fotografiar McCurry. La foto va sortir publicada al National Geographic al 1985 i es la que encapçala aquesta ressenya.

Aquest fotoperiodista nord-americà també ha cobert d’altres conflictes internacionals com la guerra entre Iraq  i Iran o la Guerra del Golf així com els conflictes de Cambodja, Beirut o les Filipines.

Les seves fotos han sigut publicades a revistes de tot el món i és un col.laborador asidu de National Geographic. I des de 1986 és membre de l’agència Magnum.

Quin és el secret per obtenir els retrats que aconsegueix fer? Doncs segons explica ell mateix, tot consisteix en esperar el moment en el que la persona es troba desprevenida, quan afloren en la seva cara l’essència de la seva ànima i de les seves experiències. Diu que si troba a la persona o tema oportú, a vagades torna una, dues, tres o si fa falta fins a mitja dotzena de cops, sempre per esperar l’instant just.

Aquest és Steve McCurry.

El seu web és: http://stevemccurry.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: