FOTOGRAFIA: Willy Maywald

Resultado de imagen de willy maywald photography

L’actor Jean Marais. 1959.

Resultado de imagen

Katherine Hepburn, 1951.

[George Braque]

El pintor i escultor George Braque. 1848.

Resultado de imagen de willy maywald photography

Capucine, 1953.

[Marc Chagall]

El pintor Marc Chagall. 1948.

The photo from Willy Maywald shows "Nico", around 1960.

Nico, 1960.

[Pablo Picasso, Vallauris, France]

Pablo Picasso, 1946.

[Maria Helena Viera da Silva]

La pintora portuguesa Maria Helena Vieira da Silva. 1957.

[Joan Miró]

Joan Miró. 1948.

Foto per Dior. 1948.

Vestit de nit del modista Jean Dessès. 1950.

[Ossip Zadkine in his studio]

L’escultor rus Ossip Zadkine. 1965.

Wilhelm Maywald (1907-1985) més conegut com Willy Maywald, va ser un dels fotògrafs retratistes i de moda més populars del segle XX.

Nascut a Kleve, Alemanya, en el sí d’una família d’hotelers, aviat es va interessar per temes relacionats amb l’estètica de l’art i per això va estudiar a l’Escola Tècnica d’Art de diverses ciutats alemanyes: Krefels, Colònia i Berlín. L’educació tan àmplia que va rebre li va permetre estar posteriorment a l’avantguarda artística.

Després d’haver fet els estudis, Maywald va tornar a la seva ciutat natal el 1931, però aviat es va adonar de què aquell lloc era massa petit per la carrera professional que volia fer, així que va decidir mudar-se a París on allí sí que va poder començar la seva carrera com reporter fotogràfic i es va fer amic d’altres artistes moderns.

Va decidir portar una vida bohèmia (mai va deixar de viure a Montmartre) i en quant als objectius de la seva càmera, eren artistes cinematogràfics, ballarins, imatges de moda…

El seu mestre va ser el fotògraf polonès Harry Meerson de qui va ser ajudant i va ser qui realment li va ensenyar a viure de la fotografia.

El 1942, a causa de la segona guerra mundial, Maywald va marxar a Suïssa caient captiu en un camp per estrangers i va haver d’esperar un any perquè l’autoritzessin a treballar com fotògraf retratista. Una vegada represa la feina, Maywald es va fer molt conegut  per les seves fotos en blanc i negre i el seu magnífic domini de la llum.

Aquella mateixa dècada ja retrataria un munt de personatges coneguts, alguns dels quals podem veure a les imatges de l’encapçalament, totes preses a França. Va ser quan va tornar a París el 1946 i es va centrar en el món de la moda i les celebrities.

Fotografiant els models de diversos dissenyadors es va fer famós internacionalment, molt valorat per les bones imatges que obtenia. En aquest sentit, va ser el primer fotògraf de moda que va utilitzar els carrers de Paris per les seves imatges, evidentment amb les models com grans protagonistes però amb el fons dels carrers parisencs com a marc.

Va arribar a ser el principal fotògraf de Doir encara que ell repartia la feina amb d’altres dissenyadors i mentre treballava en moda, produïa valorades fotografies de gent famosa que anaven des de pintors a actors passant per esportistes o escultors, entre d’altres professions.

Va continuar exercint així durant més de vint anys fins que va decidir deixar la fotografia de moda a finals de la dècada dels seixanta.

Maywald va tenir un gran talent per la composició de les imatges a les que va saber donar una qualitat, en alguns casos gairebé escultòrica i ha passat a la història com un dels fotògrafs que millor ha sabut retratar París i la seva efervescència, especialment durant els anys centrals del segle XX quan la ciutat francesa estava considerada com la capital cultural d’occident.

Willy Maywald in his studio in Paris, 1983

Willy Maywald, un mestre de la fotografia en blanc i negre. Aquesta imatge és de l’any 1983.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: