FRA ANGELICO. L’ANUNCIACIÓ

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

L’Anunciació, de Fra Angelico.

Adam i Eva són expulsats del paradís mentre les mans de déu llancen un raig daurat a la verge Maria.

L’àngel Gabriel comunica a la verge que tindrà un nen a qui posarà el nom de Jesús.

Maria l’escolta sorpresa.

 

L’Anunciació és una de les obres més conegudes del toscà Fra Angelico, sobrenom de Guido Di Pietro Da Mugello (1400 – 1455) qui va saber combinar la vida de frare dominic amb la d’un consumat pintor.

Li van dir Fra Angelico després de mort per la temàtica religiosa, la serenitat de les seves obres i perquè va ser un home molt devot. Va ser beatificat per Joan Pau II el 1982 passant a ser Beat Fra Angelico.

Aquesta obra la va fer cap al 1428 i és molt interessant pel seu estilisme, sobre tot perquè era un moment decisiu en l’art florentí quan estaven treballant a la ciutat italiana importants artistes del gòtic internacional com Gerardo Starnina o Lorenzo de Monaco, pintors familiaritzats amb les innovacions nòrdiques com Gentile da Fabriano i que havien de conviure amb d’altres artistes que en aquell moment eren trencadors con Brunelleschi, Donatello o Masaccio.

Fra Angelico va agafar detalls de tots ells; així, la minuciosa representació de flors i objectes ve de Gentile da Fabriano, l’intent de profunditat espacial de la Camera virgines ens porta als frescs de Masaccio i Masolino i l’estructura que cobreix l’Anunciació va ser de les primeres en seguir la recomanació que havia donat Brunelleschi per als retaules de Sant Llorenç que havien de ser quadrats i sense adornaments.

I com elements típics de Fra Angelico en aquells anys, trobem els colors brillants, les lletres cúfiques en les robes de Maria i Gabriel o les lletres del marc. Alguns d’aquests elements anirien desapareixent en obres posteriors.

En quant al que ens explica la taula central, és el cicle de la pèrdua (Adam i Eva són expulsats del paradís) i la salvació de l’home (Anunciació de Maria). Es el començament i el final del pecat, els primers pares i la salvació del fill de Maria.

L’obra pertany a la col.lecció del Museo del Prado de Madrid.

 

El florentí Fra Angelico, un home que va combinar la vida de frare dominic amb la de consumat pintor.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: