FRANCESC CATALÀ ROCA A LA GALERIA BATLLE ARGIMON DE SANT CUGAT

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Gran Via de Madrid.

Via Laietana de Barcelona.

Escales de la Sagrada Família.

Guàrdia urbà.

Plaça d’Orient, Madrid.

Jove missatge al Metro.

 

De Valls era Francesc Català Roca (1922 – 1998), un magnífic fotògraf que va tocar diversos gèneres com el reportatge, la fotografia turística i la publicitària.

Era fill de Pere Català Pic, també excel·lent fotògraf, que no cal dir que va ser qui el va introduir en el món fotogràfic.

Francesc Català va col·laborar amb diverses publicacions com Destino o La Vanguardia i va il·lustrar amb les seves imatges nombrosos llibres, especialment de temàtica artística. La primera exposició individual la va celebrar el 1953, tenia trenta-un anys i era un fotògraf consolidat.

Ara tenim l’oportunitat de veure a l’espai La GaLeRia, de Sant Cugat, una exposició en la que s’hi exhibeixen una trentena de fotografies que comprenen un període ampli de la seva activitat, concretament. des de l’any 1948 fins al 1981. La mostra no és casual: Català Roca hauria complert cent anys el passat mes de març, a part de que coincideix amb el Lumínic, Festival de Fotografia de Sant Cugat del Vallès. 

A l’exposició es poden veure fotografies de molts diversos temes com paisatges urbans i naturals, retrats de personatges de diferents grups socials i culturals… que conformen una molt amplia i interessant imatge de la quotidianitat, no solament d’aquí sinó de fora de Catalunya.

Són fotos amb contrallums, contrapicats… que ens mostren l’esperit d’experimentació de l’artista i que donen com resultat un conjunt d’obra modern amb imatges tan reals com belles.

Es doncs una molt bona oportunitat per veure una part del treball d’aquest fotògraf que va obtenir un munt de distincions: el Premi Ciutat de Barcelona (1951 i 1952); el “Premio Nacional de Artes Plásticas” del Ministeri de Cultura espanyol (1983) –per cert, la primera vegada que es va concedir a un fotògraf– i la Generalitat de Catalunya li va atorgar el Premi Nacional d’Arts Plàstiques (1991), la Creu de Sant Jordi (1992) i la Medalla d’Or al Mèrit Artístic (1993).

Podem veure l’exposició fins al 30 de juliol.

El web de La GaLeRia és https://batlleargimon.com/

Francesc Català Roca, un mestre de la fotografia.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: