FRANCESCO BARZAGHI. MOISÉS SALVAT DE LES AIGUES

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Moisés salvat de les aigües, per Francesco Barzaghi. 

Vista lateral.

Des de l’angle contrari.

Vista frontal de Moisés.

 

Presentem un elegant escultor milanès: Francesco Barzaghi (1839 – 1892).

Era un virtuós en diversos materials: marbre, pedra i bronze. En qualsevol d’ells realitzava peces carregades de realisme però amb tocs romàntics i neoclàssics. En realitat se’l podria qualificar d’acadèmic, però el seu era un academicisme que no deixava de sorprendre.

Va estudiar a l’escola d’escultura de Brera i va tenir èxit amb les seves escenes religioses i mitològiques que ja van agradar a la mateixa Acadèmia de Brera. Això el va acabar d’esperonar i no va parar d’esculpir i d’emportar-se premis. No cal dir que la seva fama va créixer també a nivell internacional.

Per exemple, va tenir gran èxit a París on era especialment reconegut, però ell va centrar la seva carrera a Itàlia on va tractar l’escultura de gènere, els retrats i els monuments de personatges famosos de l’època del seu país com Garibaldi, Verdi o Hayez.

Barzaghi pertanyia al moviment milanès anomenat Sacapigliatura: estava compost per joves poetes, músics i artistes en general que es van rebel·lar contra la cultura tradicional.

Un exemple de la seva escultura és el que viem a l’encapçalament. Es tracta de l’obra Moisés salvat de les aigües que va realitzar l’any 1869.

Representa el conegut passatge bíblic que relata com la filla del faraó que havia anat a banyar-se al riu amb les seves donzelles, va veure una cistella sobre l’aigua que contenia un nadó, el petit Moisés. Va fer que les donzelles li portessin el nen i apiadant-se d’ell, va decidir protegir-lo.

En aquesta treballada i detallista obra, l’escultor milanès mostra les seves qualitats que van ser especialment reconegudes quan l’escultura va prendre part a l’Exposició de París de 1878: molt del reconeixement que va tenir li va venir de l’èxit obtingut aquí.

En els últims anys de la seva vida, Francesco Barzaghi va exercir de professor a l’Acadèmia de Brera, la institució on va aprendre escultura. Es tancava un cercle perfecte.

 

Francesco Barzaghi, un virtuós escultor en diversos materials.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: