FRANCESCO HAYEZ. MELANCOLIA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Melancolia, per Francesco Hayez.

Detall de les flors.

El curós treball de la roba.

Primer pla de la noia.

 

El pintor venecià Francesco Hayez (1791-1882) està considerat com un dels més importants representants del romanticisme històric.

L’afició a l’art ja li va venir de petit doncs mostrava una bona predisposició pel disseny, cosa que va fer que el seu oncle l’enviés a un restaurador perquè li ensenyés l’ofici.

Amb divuit anys va guanyar un concurs de l’Acadèmia de Venècia que li va permetre ingressar a l’Acadèmia de Sant Luca, un centre formatiu proper a Roma. Això va fer que es traslladés a la capital on va ser deixeble de Canova, un dels més importants artistes de l’època, que el va tenir sota la seva tutela els anys que Hayez va passar a Roma. Allí va estar cinc anys i després se’n va anar a viure a Nàpols.

Ja madur va arribar a ser director de l’Acadèmia de Belles Arts de Brera, a Milà.

Precisament en aquesta pinacoteca es troba exposada l’obra Melancolia que Hayez va realitzar el 1842.

Pot ser a primer cop d’ull pugui semblar que solament es tracta del retrat d’una persona que està trista, però la pintura està plena de referències a la tradició pictòrica europea i italiana.

Així, veiem reflexes que es representaven en pintures del Veneto del segle anterior aquí plasmats en el tractament de la roba que recorda els efectes de textura que aplicaven Savoldo i Ticià.

També trobem una referència a les natures mortes flamenques en la representació de les flors.

Hayez va fer el quadre pel marquès Filippo Ala Ponzoni, un mecenes de les arts i seguidor de Giuseppe Mazzini, polític i filòsof partidari de la unificació d’Itàlia.

Aquesta obra deu la seva popularitat tant a la seva qualitat com al seu valor emblemàtic perquè és un símbol de les inquietuds del Romanticisme. Les flors marcides representen la fugacitat dels assumptes humans.

El personatge representat correspon a l’estil dels retrats de mig cos que es feien durant el segle XVII, anterior a Hayez, que aquest havia estudiat amb especial interès, sobre tot pel que fa a com reflectir els estats d’ànim.

 

Així es va autoretratar Francesco Hayez amb els seus pinzells.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: