FRANCESCO MOCHI. L’ANUNCIACIÓ

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

L’àngel de l’Anunciació dialoga amb la verge.

Maria l’escolta sorpresa. 

Primer pla de l’àngel.

Primer pla de Maria.

 

L’italià Francesco Mochi (1580 – 1654) va ser la figura de més gran originalitat i vigor de l’escultura anterior a Bernini.

Va estudiar a Florència amb el manierista Santi di Tito i cap al 1600 va marxar a Roma per completar la seva formació amb l’escultor venecià Camillo Mariani a qui va ajudar en l’execució del que seria l’obra mestra del venecià, les vuit colossals estàtues de sants de Sant Bernard alle Terme.

Això va permetre a Mochi començar a donar-se a conèixer, i el duc Mario Farnese es va fixar en ell i li va encarregar la que seria la seva primera obra com artista independent, el gran marbre de l’Anunciació per la Catedral d’Orvieto, que va completar l’any 1608.

Aquesta obra conté els elements pels que Mochi va marcar distàncies amb els seus coetanis: el dinamisme de les figures, el seu realisme, fins i tot la certa vehemència que es pot apreciar en el posat de l’àngel, no s’havien vist abans.

L’escultor de Montevarchi (Mochi era toscà) va ser capaç d’aconseguir que les figures emanessin una gran energia, imprimint en tota l’obra una nova vitalitat que anunciava nous temps.

Es pot dir doncs que aquesta doble obra és el tret de sortida per l’escultura barroca en la que l’artista combinaria l’estil toscà amb el manierisme realista del nord d’Itàlia.

El més curiós és que com que obres posteriors que va realitzar no van ser ben rebudes perquè ja s’havia imposat l’estil de Bernini, es va refugiar en un estil més rígid, cosa que va suposar una involució en relació al que havia estat capaç de fer en les obres anteriors.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: