FRANZ DOPPLER. FANTASIA PASTORAL HONGARESA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

L’austríac Albert Franz Doppler, conegut simplement com Franz Doppler (1821 – 1883) va ser un virtuós de la flauta i un compositor conegut sobre tot per la música que va fer per aquest instrument.

Va escriure una òpera en alemany i vàries en hongarès que van ser estrenades a Budapest amb molt d’èxit. La seva música per ballet també va tenir popularitat.

Doppler era el més gran de dos germans, els dos flautistes i compositors.

Quan tenia nou anys, tota la família es va traslladar a Hongria. Allí, el seu pare Joseph, que era compositor i primer oboè del teatre de Varsòvia, li va donar les primeres llisons de flauta.

Va debutar i amb èxit, a Viena quan tenia solament tretze anys i va realitzar gires de concerts per Europa junt amb el seu germà petit, Karl, assolint reconeixements.

El 1838 (només tenia disset anys) va obtenir el lloc de flauta solista del Teatre Alemany de Pest (després Budapest) en el que va romandre durant set anys. Simultàniament formava part del Teatre Nacional Hongarès de la mateixa ciutat en el que tocava també amb el seu germà.

Va compondre la seva primera òpera, Benyovski, el 1847 que va estrenar amb èxit. Sis anys després, junt amb Karl, va col.laborar en la fundació de la Societat Filharmònica de Pest sota la direcció de Ferenc Erkel.

Pensant en els recitals que va donar amb el seu germà, va escriure sol o en col.laboració amb ell una sèrie de peces per dues flautes de caràcter virtuós. Els dos va actuar per tota Europa arribant a fer-ho a cort de Weimar on van conèixer a Franz Listz.

El 1858 s’estableix a Viena on es contractat com solista de flauta de l’òpera de la ciutat i segon director de ballet. Més tard seria nomenant director de l’òpera i el 1865 professor de flauta del conservatori de Viena.

La major part de les composicions de Franz Doppler reflecteixen aires hongaresos. L’orquestració que va fer de les rapsòdies hongareses de Listz li va valdre una notable reputació.

Com no podia ser d’una altra manera, va compondre diverses obres per flauta. A més, seves son sis òperes i quinze ballets.

Com exemple de la seva música, escoltem en el vídeo una peça que té marcadament els seus elements característics: aires hongaresos i una flauta com gran protagonista. Es tracta de la Fantasia Pastoral Hongaresa.

El flautista és el francès Patrick Gallois que té alguns trets biogràfics semblants als de Franz Doppler doncs als vint-i-un anys ja era el flautista principal de l’Orquetra Nacional de França sota la direcció de Lorin Maazel. Allí, Gallois s’hi va estar durant durant set anys fins que el 1984 va decidir iniciar una carrera en solitari per guanyar visibilitat.

Es precisament a aquest nou període de Gallois al que pertany el vídeo doncs actua amb la Orchestre du Festival de Musique de Chambre de Paris. Era l’any 1986.

 

Així era Franz Doppler, un virtuós de la flauta que sent solament un adolescent ja tenia fama de gran músic. El dibuix-pintura és d’Agost Elek Canzi, un dels millors retratistes hongaresos d’aquella època.

Patrick Gallois és un dels més destacats flautistes francesos de les últimes dècades. No obstant, darrerament està més bolcat en tasques de direcció.

El seu web és http://www.patrickgallois.com/index.html

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: