FRANZ KROMMER. OPUS 75 EN D MAJOR PER QUARTET DE FLAUTA i CORDES

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Parlem d’un compositor alemany contemporani de Beethoven i Mozart, que no va passar a la història amb l’anomenada dels genis de Bonn i Salzburg, però que ens va deixar peces molt interessants. Es tracta del txec Franz Krommer (1759 – 1831). Se’l coneix per aquest nom en alemany, l’original en txec es František Vincenc Kramář.

Violinista i compositor, va ser un dels músics txecs d’èxit i influents de Viena. Compte amb la seva producció: més de tres-centes obres, encara que no va començar a publicar-les fins al final de la seva vida, arribant a un munt de paisos europeus i fins i tot a Amèrica. La ràpida difusió de les seves obres demostra la bona reputació que tenia.

Es va iniciar en el món de la música de la mà del seu oncle Antonín Mattias Kramář amb que va estudiar orgue i violí.

A Turània va arribar a ser organista (tenia divuit anys) junt amb el seu oncle.

Vuit anys després, a Viena, va ser violinista de l’orquestra del duc d’Styria.

El 1790 va ser nomenat mestre de capella de la catedral de Pécs, a Hongria.

Cinc anys després va tornar a Viena on va arribar a exercir de mestre de capella del duc Ignaz Fuchs i amb el temps va esdevenir compositor de la cort imperial d’Austria.

Com hem dit, la seva producció és amplia amb nou simfonies, peces per quartets i quintets de corda, i moltes altres peces per corda i instruments de vent.

En els nostres dies se’l representa principalment per peces interpretades per ensembles.

I aquí en tenim un exemple. La peça que podem escoltar al vídeo es l’opus 75 en D major per quartet de flauta i cordes. La interpreta el Chamber Ensemble of Symphonie Fantastique i està enregistrada a Viena, a l’Església de l’Ordre Teutònica.

 

Franz Krommer va ser un excel.lent compositor i músic. Va tenir molt bona reputació a la seva època, però la seva figura ens ha arribat molt diluïda en comparació amb d’altres compositors coetanis.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: