FREDERICK CHILDE HASSAM. LES CORNISES DEL SUD

– O – O – O – O – O – O- O – O – O –

Les cornises del sud, de Frederick Childe Hassam.

Primer pla de la figura femenina que queda en l’anonimat.

La representació marítima.

 

L’impressionisme als Estats Units va aparèixer a final de la dècada dels vuitanta del segle XIX quan una generació d’artistes americans van decidir estudiar a l’estranger per conèixer de primera mà les noves composicions que estaven modernitzant la pintura a França.

Els paisatges i les escenes domèstiques d’aquests impressionistes americans són tan interessants com les franceses que ens resulten molt més familiars. Atrets per la llum i el color de les pintures a l’aire lliure, van oferir una nova mirada de la vida quan els Estats Units entraven al segle XX.

Un d’aquests pintors era Frederick Childe Hassam (1859 – 1935).

El 1886 va viatjar a París per estudiar art a l’Acadèmia Julian on va tenir com professors a Gustave Boulanger, pintor orientalista, i Jules Joseph Lefebvre, artista figuratiu. Tres anys després va tornar als Estats Units havent rebut una forta influència de Claude Monet.

A Nova York va fundar el Ten American Painters, associació de pintors impressionistes nord-americans.

Hassam va passar molts estius a l’illa d’Appledore, prop de la costa de Maine, al nord-oest dels Estats Units. Cada any, ell i un cercle de músics, escriptors i d’altres artistes passaven junts una temporada a l’hotel propietat de la poetessa Celia Thaxter (i del pare d’aquesta escriptora). Allí, entre els jardins que rodejaven l’immoble i les platges rocoses, Hassam va utilitzar en les pintures que hi va fer els parpellejants i brillants colors que havia adoptat a França, va ser la forma en la que capturava l’espurnejada llum de l’estiu d’Appledore.

Es el que veiem en el quadre titulat Les cornises del sud que evoca el temps de lleure, el ritme estacional que podien portar les famílies benestants en els últims anys abans de la Primera Guerra Mundial. Aquí hi apareix una dona bellament vestida que es protegeix la cara del sol. La veiem d’esquena i es limita a observar com si estigués absorta pel cant de la cuereta, un ocell típic de l’illa (que no apareix en la composició) que va inspirar algun dels poemes que Celia Thaxter va compondre pels més joves.

En l’actualitat el quadre forma part de la col·lecció del Smithsonian American Art Museum de Washington.

Aquest és Frederick Childe Hassam, un dels més destacats impressionistes nord-americans.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: