FRIDA KAHLO, PER KAZU HIRO

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Frida Kahlo, per Kazu Hiro.

Imatge lateral.

Imatge des de l’altre frontal.

Primer pla.

 

Com és fàcilment recognoscible, aquesta és una imatge de Frida Kahlo. I què tenen de particular unes fotografies de la pintora mexicana? Doncs precisament que no són fotografies, és una escultura.

En efecte, l’artista japonès Kazu Hiro (el seu nom real és Kazuhiro Tsuji) té una sorprenent habilitat per representar figures humanes que semblen exactament això, figures humanes.

Després d’haver treballat durant vint-i-cinc anys com maquillador d’efectes especials -i certament no era ni és un maquillador “normal”-, el 2012 va decidir dedicar-se a l’escultura hiperrealista.

Va descobrir el maquillatge d’efectes especials llegint revistes nord-americanes quan era un adolescent, i amb el temps i de manera autodidacta va començar a desenvolupar habilitats practicant el sistema de prova-error. Així, el 1987 va trobar l’adreça del gran maquillador Dick Smith -que va treballar per pel·lícules com L’exorcista, El padrí, Taxi driver…- a la revista Fangoria i va iniciar amb ell una relació d’alumne / mentor que finalment va donar lloc a la seva primera col·laboració cinematogràfica tot just havent sortit de l’institut. Una altra conseqüència és que Kazu va fundar una de les primeres empreses d’aquest tipus al Japó, Makeup and Effects Unlimited, sent un pioner al seu país i arribant a treballar amb el director Akira Kurosawa al film Rapsòdia d’agost.

Aquestes experiències el van convertir en l’elecció òbvia per impartir les primeres classes dedicades a l’ofici de maquillatge d’efectes especials al, en aquell moment, recentment fundat Yoyogi Animation Institute. El 1996, Kazu va ser recomanat per Rick Baker -el maquillador amb més Òscars de la història- per treballar a Men In Black als Estats Units. Això es traduiria en una col·laboració de deu anys amb Baker, en la que Kazu era supervisor de projectes i maquillador.

El 2007 va fundar l’empresa KTS Effects Inc. a Los Angeles. La seva carrera cinematogràfica havia servit de laboratori per al desenvolupament d’estils d’avantguarda de retrat, fotografia i escultura. Això el va conduir a una altra col·laboració, en aquest cas amb l’artista multidisciplinari Paul McCarthy qui el va contractar per supervisar projectes que s’han convertit en algunes de les obres més importants de McCarthy.

Kazu, el 2018 va rebre nombrosos premis, inclòs l’Oscar pel seu treball a Darkest Hour, pel·lícula en la que va ajudar a l’actor Gary Oldman a convertir-se en Winston Churchill.

En l’actualitat, Kazu se centra principalment en produir escultures de retrats hiperrealistes a gran escala al seu estudi de Los Angeles.

Ha exposat els seus treballs a importants fires d’art i museus, atraient l’atenció de col·leccionistes, premsa i seguidors del món de l’art.

Aquesta Frida Kahlo, realitzada l’any 2016, és solament un exemple de la seva sorprenent perícia. Una vegada vista aquesta escultura, s’entén que Kazu sigui capaç de transformar físicament un actor en qualsevol personatge.

 

Aquí veiem a Kazu Hiro amb l’Oscar guanyat per la seva feina de maquillador de Gary Oldman a Darkest hour. Ha sigut el primer japonès que ha rebut aquesta distinció.

El seu web és https://kazustudios.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: