GARRY WINOGRAND AL KBr DE BARCELONA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Central Park, Zoològic de Nova York. 1967.

Les dones són belles. Nova York, 1969.

Metropolitan Opera de Nova York. 1952.

Parc Nacional Sorra Blanca. Nou Mèxic, 1964.

Qui mira a qui?. Zoo de Nova York. 1963.

Exposició Universal de Nova York. 1964.

 

Les imatges de Garry Winogrand (1928 – 1984), fotògraf nascut al Bronx, mostren l’energia ingovernable del carrer, el caos i la vitalitat de la societat nord-americana, especialment de la dècada del 1960 a la seva ciutat, Nova York.

Winogrand fa servir diferents tècniques i recursos per capturar aquesta vitalitat, com el gran angular o el pla inclinat. Allunyat de qualsevol sentimentalisme, persegueix l’autenticitat i la sinceritat en la seva obra.

Les seves imatges aconsegueixen atrapar l’esperit de tota una generació, que després d’un període de bonança, oculta un sentiment de desassossec per un món que, aparentment, és capaç d’enfrontar-se a qualsevol cosa i que, no obstant això, sembla abocat al col·lapse.

Ara, al centre de fotografia KBr de Barcelona, està tenint lloc una mostra, que incorpora les fotografies en blanc i negre més conegudes de l’artista i s’enriqueix amb un aspecte poc conegut de la seva trajectòria: a principis de la dècada del 1950, l’autor va començar a fer servir pel·lícula de diapositives en color, les possibilitats artístiques de la qual va intuir ben aviat. Una selecció de cent cinquanta-dues d’aquestes imatges es presenta per primera vegada al nostre país.

Deia Winogrand que a vegades sentia com si el món fos un lloc pel que hagués comprat una entrada, el contemplava com un espectacle per ell que no es representaria si no fos perquè ell era allí amb una càmera.

També deia que les dones eren belles i va recollir en un llibre el canvi d’actitud de la dona: dones boniques, alegres i desacomplexades.

La voracitat el definia, sempre estava fent fotos perquè, segons afirmava, volia descobrir quina aparença tindria qualsevol cosa una vegada transformada en fotografia. En prova, és l’immens llegat que va deixar aquest referent de la fotografia del carrer. Va morir prematurament, un càncer va acabar amb ell quan solament tenia cinquanta-sis anys, i va deixar cinc-mil rotllos sense revelar i quatre-mil cent rodets revelats que es traduiria en, atenció, més de tres-centes mil imatges sense editar.

Com dèiem, podem veure una bona mostra de la seva obra al KBr de la Fundació Mapfre.

Fins al 5 de setembre.

El web de KBr és https://kbr.fundacionmapfre.org/ca/

 

Garry Winogrand, un dels grans fotògrafs del carrer i la seva gent.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: