GAYLORD HO. DANSA DE LA PASSIÓ

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Dansa de la passió, primer pla.

L’escultura completa.

 

Parlem d’un escultor de Taiwan, Gaylord Ho, un home d’origen modest que havia d’ajudar als seus pares en la petita granja que tenien on plantaven arròs.

Quan va créixer, va compaginar estudis amb el treball a la granja i donat que li va interessar l’art, es va apuntar a l’Acadèmica Nacional d’Arts de Taiwan.

Ja va destacar com estudiant doncs en aquell període d’aprenentatge es va emportar un premi d’escultura en una exposició i es va adonar de què tenia prou habilitat com per intentar guanyar-se la vida per aquest camí.

Així que després de graduar-se va haver de fer el servei militar i quan el va acabar va tornar a la seva carrera d’escultor en la que va rebre reconeixements, i com que tenia prestigi va poder regalar personalment una obra -un àngel- al papa Benet XVI amb motiu del seu vuitantè aniversari.

Gaylord Ho treballa tant el bronze com el parian II. Aquest últim és un material sobre el que Ho va experimentar molts anys i que és un mètode de fosa de l’escultura que acaba semblant marbre però que resulta, òbviament, més econòmica i Gaylord n’obté peces amb una superfície sedosa que desprenen ecos combinats tant del classicisme grec com del dinamisme d’artistes del Renaixement com Giambologna.

L’artista taiwanès pretén en les seves obres captar emocions humanes: amor, compassió, devoció… i que es transmetin a l’espectador. I en aquesta línia va crea una peça que el 2006 es va emportar un premi, la titulada Dansa de la passió: dos amants s’entrellacen pel seu primer petó; una celebració del nou amor i la passió juvenil que té una inspiració personal que ve d’una llarga història, la d’ell i la seva esposa Lucia perquè quan la va conèixer, quan més li agradava anar a visitar-la era en dies plujosos perquè el seu paraigua era petit i així podia tenir una bona excusa per tenir-la molt a prop sota el paraigua. Molts anys després, encara la manté a prop, així que aquesta escultura és un homenatge a aquell moment just abans del primer petó; figures tenses per la passió d’aquest moment tant esperat.

El 1979 Gaylord Ho va fundar el Nomiso Porcelain Design Center, nom que remet a quan ell era molt petit i s’havia de conformar amb una sopa de miso al dia, però el 1986 va canviar el nom per el de Gaylord Design Corporation que és el que manté actualment.

Gaylord Ho té una segona afició: ensenyar. L’activitat docent la realitza tant a la Universitat de Taiwan com a la de Shanghai, i molts del artistes que treballen a la seva empresa havien sigut abans deixebles seus en aquestes universitats.

 

Gaylord Ho el dia que va lliurar la peça que veiem darrere d’ell a Benet XVI amb motiu del vuitantè aniversari del papa.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: