GEORG FRIEDRICH HAENDEL. CONCERT PER ARPA, CORDES i BAIX CONTINU HWV 294

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Georg Friedrich Haendel (1685 – 1759), alemany de naixement i anglès de nacionalitat, va ser un dels més grans compositors de l’època barroca i també un dels músics que més han influït en la música que es va fer posteriorment.

Va ser també, per dir-ho d’una manera planera, un “democratitzador” de la música perquè la va enfocar pensant en un públic ampli i no només basant-se en els gustos dels mecenes o la noblesa, com sovint passava.

Haendel ens ha deixat un molt gran llegat musical que sintetitza els estils anglès, alemany, francès i italià de la seva època, amb un catàleg que inclou pràcticament tots els gèneres.

Entre els anys 1735 i 1736, va compondre les obres amb número de catàleg des de la número 289 fins a la 294. Es tracta de sis concerts per orgue que s’interpreten per orquestra de cambra i, en conseqüència, per orgue de cambra. Els va escriure perquè fossin interpretats com interludis d’oratoris.

De tots ells, avui escoltem l’últim, el 294, concert per arpa, corda i baix continu en si bemoll major, op. 4 no. 6. I no és un error que no sigui per orgue perquè inicialment Haendel l’havia compost per arpa, però posteriorment el va arreglar per orgue. No obstant, sovint s’interpreta en la composició primigènia, la d’arpa, que és la que aquí escoltem.

I per interpretar-la, tenim una magnífica arpista, la francesa (encara que nascuda a Grenoble) Marie-Pierre Langlamet qui des de fa anys és l’arpista principal de l’Orquestra Filharmònica de Berlin. Precisament és aquesta orquestra la que l’acompanya en el vídeo.

 

El geni alemany Georg Friedrich Haendel.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Marie-Pierre Langlamet ha rebut diversos reconeixements, entre ells destaca el seu nomenament el 2009 com Chevalier de l’ordre des arts et des lettres per la seva contribució a la música francesa.

La seva fitxa a la Filharmònica de Berlin de la que és l’arpista titular és https://www.berliner-philharmoniker.de/en/orchestra/musician/marie-pierre-langlamet/

Amb una història que ja arriba a les quatre dècades, la Filharmònica de Berlin que ha tingut directors del prestigi de Herbert von Karajan o Claudio Abbado, és una de les orquestres amb més prestigi del món.

El seu web és https://www.berliner-philharmoniker.de/en/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: