GEORG FRIEDRICH HAENDEL. ETERNA FONT DE LLUM DIVINA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Georg Friedrich Haendel, alemany de naixement i anglès de nacionalitat, va ser un dels més grans compositors de l’època barroca i també un dels músics que més han influït en la música que es va fer posteriorment.

Va ser també, per dir-ho d’una manera planera, un “democratitzador” de la música perquè la va enfocar pensant en un públic ampli i no només basant-se en els gusts dels mecenes o la noblesa, com sovint passava.

Haendel ens ha deixat un molt gran llegat musical que sintetitza els estils anglès, alemany, francès i italià de la seva època, amb un catàleg que inclou pràcticament tots els gèneres.

Amb una producció com la seva, no és doncs d’estranyar que sigui un dels compositors que aporta més peces musicals a aquest bloc.

Avui afegim una més. Es tracta de l’Oda per l’aniversari de la reina Anna (HWV 74), una cantata secular que també és coneguda com Eterna font de llum divina.

La composició, de 1713, celebra l’aniversari de la reina d’Anglaterra Anna i l’acord del Tractat d’Utrecht (va ser negociat per un ministre d’aquesta reina).

La peça té una trompeta solista que en el cas del vídeo que podem veure és la d’Alison Balsom, una de les millors trompetistes clàssiques de l’actualitat. La veiem envoltada d’importants noms com ella: el director d’orquestra Trevor Pinnock i el The English Concert, mentre que la veu és del contratenor Iestyn Davies.

 

“Eternal source of light divine

with double warmth thy beams display

and with distinguish’d glory shine

to add a lustre to this day”.

 

Font eterna de llum divina

els teus raigs es mostren amb redoblat escalf

i amb noble gloria brillen

per afegir llustre a aquest dia“.

 

El geni alemany Georg Friedrich Haendel.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

L’anglesa Alison Balson és trompetista, productora i educadora. Tot i la seva joventut, ja acumula premis.

A més, va ser nomenada Oficial de l’Ordre de l’Imperi Britànic com reconeixement als seus serveis al món de la música.

El seu web és http://www.alisonbalsom.com/

Iestyn Davies és un reconegut contratenor britànic.

Encara que va començar a cantar molt jove a la Wells Cathedral School, es va graduar en arqueologia i antropologia. Però finalment es va decidir pel món de la música en el que el 2010 va guanyar el premi Artista Jove de l’Any atorgar per la Royal Philharmonic Society, i és que la seva afició a la música no era casual, el seu pare era violoncel.lista.

El seu web és http://www.iestyndavies.com/

De Canterbury és el director d’orquestra i teclista Trevor Pinnock.

Ell és el fundador de l’orquestra The English Concert, especialitzada en música antiga i barroca.

Pinnock llueix una llarga llista de gravacions discogràfiques i és un sol.licitat director.

El seu web és http://www.trevorpinnock.com/

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: