GEORG FRIEDRICH HAENDEL. TU DEL CIEL MINISTRO ELETTO

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Georg Friedrich Haendel (1685 – 1759), alemany de naixement i anglès de nacionalitat, va ser un dels més grans compositors de l’època barroca i també un dels músics que més han influït en la música que es va fer posteriorment.

Va ser també, per dir-ho d’una manera planera, un “democratitzador” de la música perquè la va enfocar pensant en un públic ampli i no només basant-se en els gustos dels mecenes o la noblesa, com sovint passava.

Haendel ens ha deixat un molt gran llegat musical que sintetitza els estils anglès, alemany, francès i italià de la seva època, amb un catàleg que inclou pràcticament tots els gèneres.

El 1707 va compondre un oratori en italià titulat Il Trionfo del Tempo e del Disinganno, HWV 46a, del qual escoltem l’ària Tu del Ciel ministro eletto.

Qui la interpreta al vídeo és la soprano russa Julia Lezhneva, una de les veus que més està destacant aquests últims anys. A més, està especialitzada en peces dels segles XVIII i XIX.

Lezhneva es va fer notar aviat. Als dotze anys va començar a participar en competicions vocals i festivals, i va guanyar premis com la Competició per Joves Veus al 2006 (tenia disset anys) i la Competició per Joves Cantants d’Òpera l’any següent -en el jurat hi havia noms de tant pes com Teresa Berganza o Eva Marton-.

En la interpretació que escoltem, acompanya a Julia Lezhneva el prestigiós conjunt milanès de música de càmera Il Giardino Armonico dirigit per un dels seus fundadors, Giovanni Antonini i amb Dmitry Sinkovsky com primer violí.

Lezhneva canta:

 

“Tu del Ciel ministro eletto non vedrai più nel mio petto voglia infida, o vano ardor. E se vissi ingrata a Dio tu custode del cor mio a lui porta il nuovo cor”.

 

Tu, predilecte ministre del cel, no veuràs més en el meu pit desig impiu o una vana passió. I si vaig ser ingrata a Déu, tu, guardià del meu cor, porta-li el meu nou cor“.

 

El geni alemany Georg Friedrich Haendel.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Julia Lezhneva ho tenia molt clar: als onze anys ja sabia que seria cantant, i ara és una de les veus a tenir en compte. Té un repertori amplíssim que va del Barroc al Romanticisme i que compren obres de Vivaldi, Broschi, Bach, Haendel, Hasse, Porpora, Mozart, Rossini, Bellini, Donizetti, Massenet, Charpentier, Rimsky-Korsakov, Gretxaninov, Fauré, Shubert, Prokofiev… Un currículum impressionant per la seva edat.

El seu web és http://www.julialezhneva.com/

Il Giardino Armonico és un conjunt milanès de música de cambra especialitzat en música barroca. Va ser fundat el 1985 per Giovanni Antonini, en primer pla.

El seu web és http://www.ilgiardinoarmonico.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: