GEORGE HARRISON. MY SWEET LORD

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

George Harrison era un home modest perquè pensava que quan morís no seria recordat. Però l’exbeatle va morir prematurament als cinquanta-vuit anys el 2001 víctima d’un càncer i dues dècades després el seu record continua ben viu. La mort li va arribar poc després de supervisar un set del 30 aniversari de l’àlbum All things must pass (totes les coses han de passar). Pot ser el propi títol del disc ja era una premonició, el cert és que Harrison, amb l’espiritualisme que el caracteritzava deia que ni l’albada dura tot el matí ni un xàfec dura tot el dia.

Però anant encara més enrere en el temps per fer una mica d’història, ens trobem que quan va publicar l’àlbum per primera vegada, l’any 1970, ho va fer solament set mesos després de què el Beatles s’haguessin dissolt com grup. Va ser doncs el primer de la seva època postbeatle però ja era el tercer en solitari de la seva carrera i reflectia la influència de les activitats musicals que havia anat desenvolupant en paral·lel al seu treball amb la famosa banda, i també va servir per reivindicar la seva categoria com compositor més enllà dels Beatles on tenia un paper més secundari si el comparem amb la feina que allí feien Paul McCartney i John Lennon. També va ser la consolidació del seu transfons espiritual que va anar implícit a la seva carrera posterior.

Un altre detall: aquell primer llançament de All things must pass va incloure tres discs de vinil, dos d’ells amb material original, i un tercer amb improvisacions musicals titulat Apple Jam. Això vol dir que aquesta va ser la primera publicació triple en la història que va fer un artista rock.

L’àlbum va arribar al primer lloc a les llistes de discs més venuts a molts països, i quan es va produir la reedició a la que ens referíem abans l’any 2001, també va ser número 1.

Aquell primer àlbum postbeatle contenia la cançó My sweet Lord que va ser el primer single de la seva carrera en solitari. Era també l’any 1970. El disc va ser, com l’àlbum, número 1.

La cançó era una lloança al déu hindú Krishna mentre que, al mateix temps, la lletra era una crida a abandonar sectarismes religiosos doncs incorporava referències a altres religions amb una barreja deliberada d’al·leluies perquè és una expressió comuna al judaisme i al cristianisme. Evidentment, hi ha un protagonisme de referències als cants Hare Krishna, Hare Hare (el mantra hindú) i també menciona els termes Rama, Krishna, que són al mateix temps referència a l’Absolut o Hare, l’energia divina. Igualment, cita diversos noms del déu hindú en les seves diverses formes: Mahesvara, Brahma, Vishnu, Sakshaat, Parabrahma…

Aquesta peça és la més famosa de la seva carrera com cantant en solitari i la va regravar l’any 2000 per incloure-la a la reedició de All things must pass i també va tornar a aparèixer com single (número 1 de nou, trenta anys després).

O sigui que ja ha passat una mica més de mig segle des de la primera publicació de My sweet Lord i, tot i el temps transcorregut, la cançó té un nou vídeo que ha sigut estrenat fa poques setmanes. Està dirigit per Lance Bangs i compta amb producció executiva de Dhani Harrison i David Zonshine. Està protagonitzat per Fred Armisen i Vanessa Bayer que apareixen fent el paper d’agents especials a qui el cap d’una agència clandestina, interpretat per Mark Hamill, els encarrega buscar un artefacte que no pot ser vist.

I molta atenció als extres perquè participen estrelles de la música, televisió, cine i teatre com Ringo Starr, Jeff Lynne, Rosanna Arquette, Joe Walsh, Dhani Harrison (fill de George) i Olivia Harrison (vídua de George), entre molts altres (recomanem veure els títols de crèdit del final).

I deia George Harrison que no esperava ser recordat, que ho trobava impossible… doncs després de dues dècades sense ell el que sembla impossible és que l’oblidem.

 

La lletra de My sweet Lord és:

“My sweet Lord
My Lord
My Lord

I really want to see you
Really want to be with you
Really want to see you Lord
But it takes so long, my Lord

My sweet Lord
My Lord
My Lord

I really want to know you
Really want to go with you
Really want to show you Lord
That it won’t take long, my Lord -Hallelujah-

My sweet Lord -Hallelujah-
My Lord -Hallelujah-
My sweet Lord -Hallelujah-

I really want to see you
Really want to see you
Really want to see you, Lord
Really want to see you, Lord
But it takes so long, my Lord -Hallelujah-

My sweet Lord -Hallelujah-
My Lord -Hallelujah-
My, my, my Lord -Hallelujah-

I really want to know you -Hallelujah-
Really want to go with you -Hallelujah-
Really want to show you Lord
That it won’t take long, my Lord -Hallelujah-

-Hallelujah-
My sweet Lord -Hallelujah-
My, my, Lord -Hallelujah-

My Lord -Hare Krishna-
My, my, my Lord -Hare Krishna-
Oh my sweet Lord -Krishna, krishna-
Oh -Hare hare-

Now, I really want to see you -Hare rama-
Really want to be with you -Hare rama-
Really want to see you Lord
But it takes so long, my Lord -Hallelujah-

My Lord -Hallelujah-
My, my, my Lord -Hare Krishna-
My sweet Lord -Hare Krishna-
My sweet Lord -Krishna krishna-
My Lord -Hare hare-
-Gurur Brahma-
-Gurur Vishnu-
-Gurur Devo-
-Maheshwara-
My sweet Lord -Gurur Sakshaat-
My sweet Lord -Parabrahma-
My, my, my Lord -Tasmayi Shree-
My, my, my, my Lord -Guruve Namah-
My sweet Lord -Hare Rama-

-Hare Krishna-
My sweet Lord -Hare Krishna-
My sweet Lord -Krishna krishna-
My Lord -Hare hare-“.

 

Dolç Senyor meu, Senyor meu, Senyor meu.

Et vull veure de debò, vull estar amb tu de debò, et vull veure de debò, Senyor meu, però porta tant temps, Senyor meu…

Dolç Senyor meu, Senyor meu, Senyor meu…

Et vull conèixer de debò, vull anar amb tu de debò; de debò et vull mostrar, Senyor Meu, que no em portarà tant temps, Senyor meu -al·leluia-.

Dolç Senyor meu -al·leluia-, Senyor meu -al·leluia-, dolç Senyor meu -al·leluia-…

Et vull veure de debò, et vull veure de debò, et vull veure de debò, Senyor meu, et vull veure de debò, Senyor meu, però porta tant temps, Senyor meu, -al·leluia-.

Dolç Senyor meu -al·leluia-, Senyor meu -al·leluia-, Senyor meu, meu, meu -al·leluia-…

Et vull conèixer de debò -al·leluia-, vull anar amb tu de debò -al·leluia-, de debò et vull mostrar, Senyor meu, que no em portarà tant temps, Senyor meu -al·leluia-.

-Al·leluia-. Dolç Senyor meu -al·leluia-, Senyor meu, meu -al·leluia-…

Senyor meu -Hare Krishna-, Senyor meu, meu, meu -Hare Krishna-, oh, dolç Senyor meu -Krishna, Krishna- oh Hare, Hare-.

El vull veure de debò -Hare Rama-, et vull veure de debò, Senyor meu, però porta tant temps, Senyor meu, -al·leluia-.

Senyor meu -al·leluia-, Senyor meu, meu, meu -Hare Krishna-, dolç Senyor meu -Hare Krishna-, dolç Senyor meu -Krishna, Krishna-, Senyor meu -Here, Hare-. -Gurur Brahma-, -Gurur Vishnu-, -Gurur Devo-, -Mahesvara-. Dolç Senyor meu -Gurur Sakshaat-, Dolç Senyor meu -Parabrahma-, Senyor meu, meu, meu -Tasmayi Shree-, Senyor meu, meu, meu, meu -Guruve Namah-, dolç Senyor -Hare Rama-.

-Hare Krishna-, dolç Senyor meu -Hare Krishna-, dolç Senyor meu -Krishna Krishna-, Senyor meu -Hare Hare-…“.

 

George Harrison, un dels grans noms de la música contemporània.

El seu web és https://www.georgeharrison.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: