GEORGE RORRIS. DONA DAVANT EL MIRALL

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Dona davant el mirall, per George Rorris.

El personatge reflectit al mirall.

La dona asseguda a la taula.

Radio-casset.

 

George Rorris és un dels més importants representants de l’art figuratiu a Grècia. El seu nom de pila és en realitat Giorgos, però quan va començar a obtenir notorietat se’l va canviar, artísticament, a George.

Nascut a Kosmas de Kynouria (Arcàdia, Peloponès) l’any 1963, va estudiar a l’Escola de Belles Arts d’Atenes des de 1982 fins al 1987. Després va continuar els estudis a l’École nationale superieure des Beaux-Arts de París des de 1988 fins al 1991 gràcies a una beca de la Fundació Basil i Elise Goulandris juntament amb una beca de la Fundació P. Bakala Bros.

Va treballar amb el centre cultural grec Apopsi de 1996 a 2002, i des d’aquest any col·labora amb el Grup d’Art Simio, on és tutor de pintors.

Fins al moment, la seva producció artística està formada per una sèrie de paisatges urbans, bodegons i figures humanes.

Les obres de George Rorris han sigut descrites com teatrals pel context i les poses dels models i a vegades representa en elles detalls que situen la pintura dins d’un moment històric concret doncs, d’alguna manera, vol deixar testimoniatge del seu temps.

Per Rorris, una pintura és com una revelació de l’ànima de l’artista i ha d’evocar sensacions a través de la representació fidel de la realitat. Per això, el fil conductor de totes les seves obres és la tendència a la descripció detallada, a la representació realista, que aconsegueix mitjançant la reproducció del context amb colors naturals.

Aquests colors i la forma en què els aplica és el que atreu especialment l’espectador a primer cop d’ull, és el que fa que els seus quadres destaquin; és el mitjà a través del qual expressa les seves emocions que sovint transmeten una certa sensació de melancolia i silenci en una representació de l’espai que mai no és cridaner sinó més aviat modest i que denota cert pas del temps.

Aquí tenim un exemple en el quadre titulat Dona davant el mirall. Es tracta de la representació d’un espai que certament no és luxós sinó humil, no molt il·luminat i amb un mobiliari que avui diríem vintage. Hi apareixen dues dones, una d’elles asseguda amb la mirada abstreta, mentre que la figura principal, dreta, queda d’esquena a l’espectador, però Rorris recorre al recurs del mirall perquè li puguem veure la cara.

Dèiem que a vegades deixa detalls per contextualitzar la pintura en una cronologia més determinada: en aquest quadre, l’element és un radio-casset que veiem al peu del moble. Això situa la imatge en un moment més proper, perquè si fos pel mobiliari, ens aniríem més enrere en el temps.

George Rorris va rebre el 2001 de l’Acadèmia d’Atenes el premi al millor nou pintor de menys de quaranta anys i el 2006 la Fundació Onassis li va atorgar una distinció per la seva feina. No cal dir que ha realitzat diverses exposicions individuals (des dels anys vuitanta) i que obra seva es pot trobar en col·leccions públiques i privades.

 

Aquest és Giorgos Rorris, artista que viu i treballa a Atenes.

El seu web és https://www.georgerorris.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: