GEORGES BIZET. L’ARLESIANA, FARANDOLE

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Georges Bizet va ser un compositor francès, principalment d’òperes.

De jove va tenir una brillant carrera com estudiant al Conservatori de París. La seva formació i habilitat li van permetre ser un pianista excepcional però curiosament rara vegada va tocar en públic.

Va tenir una carrera professional curta perquè va morir jove, en la que tot i la qualitat de la seva obra, li va costar molt arribat a l’èxit.

Encara que la seva producció principal va ser, com hem dit, l’operística -famossísima Carmen, per exemple-, avui ens fixem en la seva música instrumental i més concretament en l’anomenada música incidental.

Es coneix com música incidental aquella que acompanya una pel·lícula, una obra de teatre, un programa de ràdio o televisió o, fins i tot avui dia, un videojoc.

La que avui escoltem es titula L’Arlésienne que aquí es va traduir tant com per La noia d’Arles com per L’Arlesiana. Bizet es va inspirar en l’obra del mateix títol de l’escriptor francès Alphonse Daudet.

George Bizet va ser valent perquè es va atrevir a compondre-la i estrenar-la en una època en la que la música incidental no era massa ben vista. Era concretament l’any 1872.

La va organitzar en quatre moviments coneguts com Suite nº 1 L’Arlesienne i avui escoltem el quart, Farandole, amb una interpretació de luxe: l’Orquestra Filharmònica de Berlin dirigida per Herbert von Karajan.

 

Georges Bizet és un d’aquells casos d’artistes que no van poder assaborir l’èxit en vida, va morir jove.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

De Salzburg era Herbert von Karajan (1908 – 1989), un dels més destacats directors d’orquestra de tots els temps i també un dels artistes de música clàssica que més discs han venut.

Va ser el director de l’Orquestra Filharmònica de Berlin durant trenta-cinc anys.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: