GIACOMO PUCCINI. RECONDITA ARMONIA, DE TOSCA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Giacomo Puccini

 

El toscà Giacomo Puccini va ser entre final del segle XIX i començament del XX un dels més grans compositors d’aquell temps.

Va ser dels pocs capaços d’utilitzar brillantment les tècniques operístiques tant alemanyes com italianes. Està considerat com el successor de Giuseppe Verdi i és autor de melodies que formen part avui en dia de la cultura popular fins i tot per aquells que ni tan sols són aficionats a l’òpera: per exemple, Nessun Dorma, de Turandot.

Va compondre dotze òperes, a més d’una missa solemne, un himne a Roma, un capritx simfònic, preludis simfònics i minuets.

Una de les seves gran òperes és Tosca, considerada com una de les obres més representatives del repertori verista italià, per la seva intensitat dramàtica, violència i per contenir algunes de les àries més belles del repertori. L’argument combina intriga, violència i passió.

De l’obra veiem una de les seves primers escenes: el pintor Mario Caravardossi que està treballant a l’església Sant’Andrea della Valle, canta comparant la seva estimada Floria Tosca, actriu i cantant, amb la dona que està pintant que no és una altra que Maria Magdalena, encara que el quadre que apareix en el vídeo, una producció del Metropolitan Opera de Nova York, és massa atrevit com per suposar-lo en una església (coses de la “decontextualitzacio” a la que tan aficionat és ara el món operístic).

El cantant és Roberto Alagna, excel·lent tenor francès d’ascendència italiana com denota el seu cognom.

Es un cantant autodidacta que ha desenvolupat papers sobre tot d’òperes franceses i italianes.

L’ària és Recondita armonia i Alagna, el Caravardossi de l’òpera, canta:

 

“Recondita armonia di bellezze diverse!
È bruna Floria, l’ardente amante mia.
E te, beltade ignota, cinta di chiome bionde,
Tu azzurro hai l’occhio,
Tosca ha l’occhio nero!

L’arte nel suo mistero,
le diverse bellezze insiem confonde…
Ma nel ritrar costei,
Il mio solo pensiero,
Il mio sol pensier sei tu,
Tosca, sei tu!”

“Amagada harmonia de bellesa diversa! Es de cabell fosc Floria, la meva ardent amant. I tu, bellesa desconeguda, coronada de ros cabell, tens blaus els ulls, Tosca té els ulls negres! L’art en el seu misteri, les diverses belleses confon… però quan l’estic pintant, el meu únic pensament, el meu únic pensament ets tu, Tosca, ets tu!”

 

El gran compositor Giacomo Puccini, tot un clàssic de l’òpera.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

 

Roberto Alagna va començar a cantar molt jove en cabarets de Paris, però influït per les pel·lícules de Mario Lanza i gravacions de grans tenors, va decidir canviar a l’òpera. I va esdevenir també un gran tenor.

El seu web és https://www.robertoalagna.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: