GIANNI BERENGO GARDIN

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Petó a Venècia.

Escena de Milà.

Catània.

Venècia.

Toscana.

Venècia.

Petó a París.

 

De Santa Margherita Ligure, una localitat propera a Gènova, és el veterà fotògraf del que parlem avui: Gianni Berengo Gardin.

Està considerat com un dels més importants fotògrafs italians del XX, un molt bon exponent del neorealisme.

Era membre d’una família acomodada, propietària d’un hotel a la seva ciutat natal, però després de la mobilització del seu pare durant la segona guerra mundial, van caure en una situació econòmica complicada i es van haver de mudar a Roma.

Allí, Gianni va fer els estudis secundaris, i una vegada els va acabar, el 1948, es va mudar a Suïssa on va viure dos anys i es va introduir en el món de la fotografia.

Quan va tornar a Itàlia, es va incorporar al grup fotogràfic neorealista La Gòndola.

Posteriorment, entre el 1952 i el 1954 es va instal·lar a Paris on va establir relació amb noms tan importants com Robert Doisneau o Willy Ronis, entre altres.

Després de la seva experiència francesa va tornar a Itàlia per anar a viure a Venècia. Allí va abandonar La Gòndola per crear ell mateix el grup Il Ponte.

A partir d’aleshores comença a treballar pel diari Il Mondo, i posteriorment col·laboraria amb d’altres com L’Espresso, Epoca, Stern o El Figaro.

Treballava com fotoperiodista amb un marcat enfocament social. El seu prestigi va anar creixent aconseguint diversos premis internacionals -un d’ells va ser el World Press Photo de 1963-. A Itàlia està considerat com un dels millors cronistes visuals que ha tingut el país.

Però per no tancar-se en un sol estil, també ha treballat en publicitat, foto industrial i d’arquitectura.

Finalment establert a Milà, el defineixen les seves imatges de la vida quotidiana captades a l’atzar, sempre en blanc i negre -“el color distreu al fotògraf a i a l’espectador”, diu-.

 

Gianni Berengo Gardin és un dels millors fotògrafs del segle XX. “Fotografio aquella gent que normalment no es fotografiada”, diu Berengo.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: