GIOSUÈ ARGENTI. LA MODÈSTIA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

La Modèstia, de Giosuè Argenti.

Vista de perfil.

Vista general del bust.

Primer pla.

 

De la petita localitat de Viggiù, a la Llombardia, era l’escultor Giosuè Argenti (1819 – 1901).

Va aprendre escultura a la prestigiosa Accademia di Brera. A Milà va tenir l’oportunitat de treballar amb els escultors Abbondio Sangiorgio i Benedetto Cacciatori, així com amb el pintor Luigi Sabatelli.

Però qui més el va influenciar va ser un professor que va tenir allí: l’escultor neoclàssic Pompeo Marchesi.

També va estar estudiant sis anys a Roma, estada que li va permetre aproximar-se a les més famoses obres de l’antiguitat.

Tots aquests coneixements es van traduir per ell en un estil artístic que prenia elements neoclàssics i realistes.

Encara que no puguem dir que és un escultor dels coneguts, en el seu moment va tenir prestigi fins al punt de què va ocupar la càtedra d’escultura a l’Acadèmia.

Aquest prestigi es va traduir també en la participació en importants exposicions internacionals a partir dels anys seixanta fins als noranta.

Vàries de les seves obres van guanyar premis com els aconseguits a l’Exposició Nacional de Florència, l’Exposició Internacional de París, així com en d’altres mostres a Munic, Viena, Filadèlfia o Santiago de Xile.

Entre les seves obres més reconegudes hi ha el bust que veiem a l’encapçalament. Es tracta de l’obra feta en marbre titulada La Modèstia.

Representa les qualitats que se suposa que ha de tenir aquesta virtut a través del rostre d’una dona que prudentment baixa la mirada en actitud humil. Porta els cabells lleugerament coberts amb la intencionalitat de no fer-se lluir o passar d’una manera una mica inadvertida, fa serenitat de la seva bellesa mentre que l’esguard és instrospectiu.

L’estil es podria considerar neoclàssic per l’equilibri que desprèn, però també es poden veure trets naturalistes perquè no té l’afany idealitzant d’estils anteriors. Reflecteix una dona que no vol cridar l’atenció, que suggereix recolliment, és la mesura que emana de la modèstia.

Es un bon exemple del tipus d’escultura que feia. Qui vulgui veure l’original de l’obra haurà de viatjar fins a Escòcia doncs es troba exposada al Museu Kelvingrove de la ciutat de Glasgow.

I en quant a exemples del reconeixement que l’artista tenia en el segle XIX, a part del que abans s’ha dit, cal afegir que va ser nomenant Cavaller de la Legió d’Honor de França i que el van fer membre de L’ordre de la Corona d’Itàlia. També va ser nomenat membre associat honorari de les acadèmies de belles arts de Milà, Urbino i Nàpols.

Amb un currículum com aquest, Argenti mereixeria ser més conegut avui dia del que ho és.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: