• Home
  • /
  • Pintura
  • /
  • Pannini
  • /
  • GIOVANNI PAOLO PANNINI. L’EXPULSIÓ DELS MERCADERS DEL TEMPLE

GIOVANNI PAOLO PANNINI. L’EXPULSIÓ DELS MERCADERS DEL TEMPLE

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

L’expulsió dels mercaders del temple, de Giovanni Pannini.

Imatge de Jesús fent fora els mercaders.

El canvistes recollint les monedes.

Els venedors d’ovelles i bous.

 

Giovanni Paolo Pannini  -també escrit Panini- (1691-1765) va ser un artista italià (de Piacenza) polifacètic doncs era arquitecte, paisatgista i pintor.

En aquesta última disciplina és popular per les seves vistes de Roma, més especialment, per les restes antigues de la ciutat, arribant a ser un molt important vedutista (representador de vistes).

No només va exercir com artista sinó que també va impartir classes a l’Acadèmia de França a Roma on ensenyava perspectiva.

A Espanya va treballar per la Cort de Felip II i Carles III.

Van haver tres temes que li agradava especialment representar: l’interior del panteó de Roma, l’interior de Sant Pere, també a Roma, i composicions en les que barrejava edificis de l’antiguitat de diverses èpoques on representava un passat imaginari. Per els seus gustos pictòrics se’l considera el primer pintor especialitzar en ruïnes.

Però no va ser sols per representar ruïnes que va ser conegut, sinó també perquè va saber conjuntar l’estil de la pintura renaixentista italiana amb les noves tendències, especialment les que arribaven de França.

Va ser un pintor molt productiu, el que explica que trobem quadres d’ell en els principals museus d’Europa.

En aquesta línia, Pannini va pintar el 1724 el quadre anomenant Expulsió dels mercaders del temple en el que sembla haver seguit fil per randa el relat que en fa Sant Joan en el seu Evangeli en representar a tots els tipus de mercaders dels que parlava Joan: “Jesús va pujar a Jerusalem i va trobar en el Temple venedors de bous, ovelles i coloms i als canvistes asseguts. Va fer fora a tots del Temple amb les ovelles i els bous i va llançar les monedes dels canvistes i va bolcar les taules. I als venedors de coloms els va dir: traieu d’aquí tot això; no feu de la casa del meu Pare una casa de mercat”.

A part de demostrar el seu gust per l’arquitectura, Pannini va saber imprimir al relat del quadre el dinamisme que aquest exigeix doncs son poques les figures estàtiques: la del vell amb la capa blava al fons, els dos ancians del grup de la dreta, un assegut i un altre de peu, la figura femenina situada a l’esquerra de Jesucrist i a la seva mateixa alçada que sembla caiguda a terra, i finalment dues figures masculines que treuen el cap entre dues columnes (es veuen molt amagats) i que semblen contemplar la desbanda de mercaders; son els deixebles de Jesucrist.

La resta de les figures van des del dinamisme de la dona als peus de Jesús, al de l’home que en el centre del quadre fa intenció de córrer cap al fons, passant pel noi que salta la balustrada o el pastor que amb les bèsties mira de sortir d’allí tant aviat com sigui possible.

Segurament, la figura que té més dinamisme és la de la dona que té els braços aixecats i que sembla com que acabi de llançar els coloms que surten volant.

Tot el conjunt es complementa amb un cel no del tot blau i amb nuvolades que semblen encaixar amb l’escena que es descriu.

Com que ja s’ha dit que Pannini va tenir encàrrecs de gairebé tots els museus importants d’Europa, no es d’estranyar que aquest quadre el tinguem a Espanya, concretament al Museu Thyssen-Bornemisza de Madrid que és fins on haurem de viatjar si volem contemplar aquesta pintura en viu.

 

Aquest era Giovanni Paolo Pannini, retratat pel pintor francès Louis Gabriel Blanchet. 

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: